Astăzi 11. 2018., marti
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Száz évig
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Száz évig Imprimare E-mail
luni, 12 martie 2012
Fodor Sándorra „Nettire” emlékezünk február 26-án, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház nagytermében. Egy csodás zenei világ – Erdély jelenleg legjobb táncház-zenekara, a Heveder tolmácsolásában –, illetve a Háromszék Táncegyüttes visz vissza az időben, erősít a jelen elviseléséhez.

Az előadás nem csak a tökéletesre csiszolt kalotaszegi tánccal hoz testközelbe, de emléket állít a szívet-lelket gyönyörködtető kalotaszegi muzsikát századokon átmentő zenészdinasztiák olyan sarjának is, mint amilyen az 1922-ben született Fodor Sándor (Netti) volt, aki hatéves korában fogott hegedűt a kezébe, hogy öröm és bánat idején vidítsa, illetve simogassa a lelket muzsikájával.
A Háromszék Táncegyüttes ez alkalommal a híres kalotaszegi tánc és muzsika páratlanságát, sajátunknak is vallható örökségéből nyújt ízelítőt, ugyanakkor feledhetetlen élménnyel gazdagítva hozza a hírt a ködökbe vesző múltból, az üzenetet arról, hogy a pusztulás fölött csak a kultúra, a dal, a tánc, az emlékezés tud győzedelmeskedni a legnagyobb viszontagságok között, csak az marad kapaszkodónak, bátorságadó erőnek ordas időkben.
A koreográfia Könczei Árpád szakértelmét dicséri, a zenei anyag összeállításában nem kis érdem a művészeti munkatársé, Könczei Csongoré.
Emlékezetes előadás marad a Száz évig, erről a zenekar és a tánckar mellett Erőss Judit énekes is gondoskodik.
Az előadás zenéjét Fodor „Netti” Sándor, Laka „Kicsi” Aladár, Viski Rudolf, Varga Ferenc „Csipás”, Antal Ferenc „Öreg Árus”, Kovács Simon „Buráló”, Nonika Miklós „Hitler” híres, kalotaszegi prímásoknak köszönhetjük.

Bajna György