Astăzi 21. septembrie 2018., Vineri
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Negyvenkét lakrészbe költözhetnek be jövőre a szociálisan hátrányos helyzetűek
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Negyvenkét lakrészbe költözhetnek be jövőre a szociálisan hátrányos helyzetűek Imprimare E-mail
luni, 16 noiembrie 2009
Hamarosan átadásra kerülnek a Kavicsbánya utcai szociális lakások. A 2008-ban kezdett építkezés lassan a végéhez közeledik, a kivitelező cég a Szent Miklós Napok keretében adja át az épületet Gyergyószentmiklós önkormányzatának.

A szocális lakások építése 2008-ban kezdődött el. Az akkori városvezetés által kijelölt területet sokan furcsállták, hiszen az egykori ipari zónában a gyármaradványok és romok között szokatlan látvány egy új épület. A három emeletes  tömbház építése gyorsan haladt, már az utolsó simításokat végzik rajta. Ma például a bejárati lépcsőket öntötték a kivitelező cég munkásai. A földszinten, az emeleteken és a manzárdon összesen 42 lakást alakítottak ki.A tömbházban elsősorban azok költözhetnek be, akiket kilakoltattak az államosított, és később a tulajdonosoknak visszaszolgáltatott ingatlanokból. A polgármesteri hivatalban kifüggeszett névsor szerint osztják majd el a lakásokat az igénylők között. A hátrányos szociális helyzetű jogosultak most olyan lakásokba költözhetnek be, amilyenekről az átlag fizetésből élő személyek többsége is csak álmodhat. A hőszigetelt ajtók, ablakok, fajanszozott, padlócsempézett, egyszerűen minden igényt kielégítő lakások jövőbeli sorsáért azonban sokan aggódnak. Félő, hogy néhány év múlva az új tömbház is romhalmazzá válik. Erre volt már példa a Forradalom negyedi csillagblokk, vagy IMG tömház esetében is, ahová a nyolcvanas években roma családokat költöztettek. Ők eltüzelték a parkettet, a lakhatatlanságig tönkretették a lakásokat, beköltöztették a lovakat, disznókat is a szobákba.

Mezei János polgármester ezt szeretné elkerülni az új szociális lakásoknál. Bizottságot hoznak létre, amely rendszeresen ellenőrzi a tömbház, a lakrészek állapotát, és odafigyelnek arra is, hogy a lakók napirenden legyenek a közköltség számlák kifizetésével is. Aki nem tartja be a társasházi írott és iratlan szabályokat, az a szociális lakásból is könnyen újra az utcán találhatja magát – jelentette ki a polgármester.

A tömbház ünnepélyes átadására december 5-én, a városnapok keretében kerül majd sor, a végleges, hivatalos átadás dátuma december 31. Az első lakók jövő év elején költözhetnek be.
Ez az első tömbház még egyáltalán nem oldja meg a szociális lakásproblémákat gyergyószentmiklóson.

A már meglévő szomszédságában a második tömbház alapozási munkálatain dolgoznak. Ez biztató lehet sok lakásproblémával küszködőnek, hisz 2011-ben újabb tömbház apartmanjait ítélheti a rászorultaknak az önkormányzat. A polgármesteri hivatal szociális irodájában továbbra is bárki tehet le igénylést.

Forrás: Gergely Imre (szekelyhon.ro)