Astăzi 15. octombrie 2018., luni
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Megnyílt a gyergyószentmiklósi kutyamenhely: 40 kóbor eb találhat itt menedékre
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Megnyílt a gyergyószentmiklósi kutyamenhely: 40 kóbor eb találhat itt menedékre Imprimare E-mail
marţi, 15 decembrie 2009
Beköltöztek a gyergyószentmiklósi kutyamenhely első lakói. A hétfői hivatalos avató egy olyan létesítmény kapuját nyitotta meg, amire évek óta vártak a helyi állatvédők. A menhelyen 40 kutyának van helye. Az első napon hat négylábú már a ketrecek lakója volt. A menhely negyven kutyának nyújt majd szállást és ellátást. Ezek még a gyergyószentmiklósi utcákon kóborolnak, de hamarosan megkezdődik a befogásuk – ehhez egyelőre még egy befogóbot hiányzik.

A kutyamenhelyet a Gyergyószentmiklósi Állat- és Természetvédő Egyesület működteti az önkormányzat évi 5000 lejes támogatásával. Ez az összeg a villany és vízfogyasztás, illetve más rezsiköltségekre lesz elegendő, a kutyák etetését támogatók segítségével fogják megoldani. A 420 négyzetméteres telken két sorban, 10 nagyobb ketrec áll, középen úttal elválasztva.A beruházás 40.000 lejébe került Gyergyószentmiklós önkormányzatának. A megnyitón a városvezetők megköszönték, hogy az egyesület átvállalta a létesítmény működtetését, egy nagy terhet véve le ezzel az önkormányzat válláról.

A piros szalagra egy játék kutyust is felkötöztek, majd ezt átnyújtották az Állat- és Természetvédő Egyesület vezetőjének, jelképesen átadva a menhelyet és egyben a kóbor kutyák gondját.

Jakab Ágota, egyesületi titkár elmondta, jelenleg hat kutya lakja a menhelyet, nyolc kutyakölyköt elaltattak, mert betegek voltak, egy kutyust pedig örökbe adtak. A közeljövőben itt egy állatorvosi rendelőt is kialakítanak, ahol majd ivartalanítják a befogott kóbor ebeket, a beteg állatokat gyógyítják, a gyógyíthatatlanokat pedig elaltatják.

Az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő menhely Gyergyószentmiklós egykori ipari zónájában, a Kavicsbánya utcában fekszik, és remélhetőleg megoldást jelent a gyergyói kóborkutyák elszaporodása ellen. Egyes állatvédők szerint azonban az új menhely mindenképpen egy jó kezdet, de ez még nem oldja meg a gyergyói kóborkutyakérdést. Szerintük egy 400 férőhelyes létesítmény is kicsi volna.

Forrás: Székelyhon.ro