Astăzi 11. 2018., marti
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Leállították az építkezést
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Leállították az építkezést Imprimare E-mail
vineri, 29 iulie 2011
A lakók ellenzik a Virág negyedi üzletsort Üzletsort terveztek a Virág negyedi fehérbódék helyett. Alighogy hozzákezdett a kivitelezőcég a munkához, a lakók kétoldalas beadványt fogalmaztak meg a polgármesternek és a tanácsosoknak címezve, amelyben kérték a munkálat azonnali leállítását. Az okokat is sorolták, hogy miért. Így a múlt csütörtökön leállították a munkálatokat mindaddig, amíg hazaérkezik Mezei János polgármester, aki éppen külföldön tartózkodott. Az építőcég vezetője amint elmondta, ez számára egyelőre ötnapos csúszást jelent, de így rendelkezett a polgármester. A lakók kifogásai között szerepel az, hogy három méter magas épületeket terveznek 3,5 méter távoságra a tömbháztól, a fény nem fogja érni a lakásokat, a kilátást akadályozza, a lakások értéke emiatt csökken.
Azonkívül az éjjel-nappal nyitvatartó üzlet éjszakai hangos forgalma is zavarta az ott lakókat. Nagy autósforgalom van, az ott állomásozó autók miatt nem tudnak parkolni, és a zaj miatt, főként hétvégenként, nem tudnak pihenni. Amint a beadványban írják, szemeteltek is az ott vásárlók, a műanyagpoharak, sörös dobozok, cigarettacsikkek, és emberi ürülék maradt egy-egy hétvége után. Az okok között azt is írják, hogy a 3,5 méter nem lesz elegendő az autók, gyalogosok, babakocsik számára, így az ott lakó gyerekek biztonsága is veszélyben van.
A cégek, amelyek szintén ebben a társasházban tevékenykednek, okokat soroltak fel, hogy miért hátrányos számukra az üzletsor felépítése. Összesen kilenc pontban fogalmazták meg a Virág negyedi 5-ös tömbház A és B lépcsőházának tulajdonosai, hogy miért is ellenzik az építkezést, illetve miért kérik, hogy máshol keressenek helyet az üzletsornak.
A Gyergyószentmiklósi RMDSZ, az MPP-s városvezetés ténykedését kifogásoló lakók mellett kiállva, csakhamar kéréssel fordult a hivatalhoz. Így fogalmaztak: „Abban az esetben, amennyiben a polgármesteri hivatal nem veszi figyelembe a lakók kéréseit és nem oldja meg a problémát, akkor a Gyergyószentmiklósi RMDSZ vezetősége értesíteni fogja az Állami Építkezésügyi Felügyelőséget, a Környezetvédelmi Őrséget, a Hargita megyei Főispánságot és minden olyan szervet, amely valamilyen módon véleményezheti az Önök által meghozott rossz döntést. Felszólítjuk a polgármester urat, hogy a lakók által, a polgármesteri hivatalhoz letett, 6563/ 20. 07. 2011, iktatószámmal ellátott kérésüket, amelyben kilenc pontban, nagyon jól összegezték álláspontjukat, vegye figyelembe és állítsa le a munkálatokat.”
„Befalaznak, foglyok leszünk”
Az építkezést ellenző lakók, a bódék működtetői és a tanácstestület próbált kompromisszumra jutni szerdán délután a tanácsülés előtt, de mindhiába. A lakók közül többen sérelmezték, hogy a polgármesteri hivatal még bár egy értesítőt sem tett a postaládába, hogy mit tervez. Senki nem konzultált velük soha, mondták. A jelenlegi bódék működtetésébe sem egyeztek bele, de újak építését sem hagyják. A négy méteres sikátor megnyomorítaná életüket, és a tervezett sorompó méginkább. Valamikor megvásárolták a lakásaikat, van, aki 40 éve ott lakik, parkolóhelyek voltak a lépcsőház előtt, és szeretnék visszaállítani azt az állapotot. Azt is felrótták, hogy választásokkor vagy, ha szükség van rájuk, tele a postaládájuk, de ez esetben nem értesítették arról, hogy az általuk megválasztottak mit terveznek az ő érdekükben. – Befalaznak, fojtó hatással van ránk ez az építkezés, foglyok leszünk, így nem javítanak a városlakók életminőségén – hangzott el.
Kisebb személyeskedések történtek csupán, és mindegyre hangoztatták, hogy nincs különösebb gondjuk a vállalkozókkal. Többen is kifejtették, hogy továbblépnek ez ügyben, nem hagyják, hogy az életterüket szűkítsék az üzletek, a gyermekük biztonságáért is így cselekednek. Továbbá a tűzcsap és a lépcsőház közé ékelődne az épület, ami szintén aggodalomra ad okot számukra. Azt is kérték a lakások tulajdonosai, hogy a fát ültessék vissza és a gödröket tömjék be. Mezei János polgármester amint elmondta, sajnálja, hogy idáig fajult az ügy. Ennek a térnek a rendezését 2005-ben már megszavazta a városvezetés, akkor kellett volna a lakók beleszóljanak. „Az az RMDSZ-es városvezetés szavazta meg 2005. december 14-én a 157-es határozattal az üzletsor felépítését, amelyhez most futottak” – fogalmazott.
Arra is utalt, hogy néhány hónapja lakossági fórumot szerveztek a városrendezéssel kapcsolatban, de hét személyt érdekelt csupán. A tér kialakítása a tűrhetetlen állapot megszüntetésére irányult, de amint elmondta, a bevásárlóközpontok megjelenésével csökkent a kis üzletek forgalma, és igény volt arra, hogy megmaradjanak, ezért készíttették el a tervet, licitálták ki a helyiségeket. Másfél órás vita után végül kijelöltek öt kapcsolattartó személyt a felháborodott lakók közül és az urbanisztikai bizottsággal közösen megpróbálnak kompromisszumra jutni. Az építkezés tehát addig nem folytatódik.

Kedves-Tamás Gyopár