Astăzi 19. noiembrie 2019., marti
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Kétszerannyi vizet kezelnek, mint amennyit eladnak
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kétszerannyi vizet kezelnek, mint amennyit eladnak Imprimare E-mail
joi, 10 martie 2011
A tavaly hozzávetőleg 280 000 lej volt a veszteség a vízszolgáltatáson Gyergyószentmiklóson. Több mint kétszer annyi vizet tisztítottak, mint amennyit eladtak – és ez így van évek óta. S ha nem kerül sor a hálózat felújítására, a veszteség egyre nagyobb lesz, mert az „idő vasfoga” a régi azbocementes vezetékeket rostává lyukasztja. A veszteséget viszont nem csupán a lyukas vezeték generálja: olcsó a víz, nincs minden lakásban vízóra, vannak csapok, amelyeket éjjel-nappal nyitva tartanak, a korszerűtlen derítőállomás működése miatt bírságot kell fizetnie a közüzemnek…

Az összes vízszolgáltatásra vonatkozó adatot múlt keddtől számítva öt napon belül kérte Mezei János polgármester a közüzemtől azért, hogy a számok tükrében valamit változtassanak, de oly módon, hogy a közüzem se lássa kárát.

– Hogy a veszteség csökkenjen, elsősorban a hálózat teljes felújítása lenne célszerű, de ideiglenes megoldás lenne akár a jelenlegi 1,32 lejes köbméterenkénti ár növelése is – fogalmazott Lukács László közüzemigazgató. Elmondta, az elképzelések szerint a megnövelt vízár sem haladná meg a két lejt köbméterenként, hozzátette azt is, hogy így is olcsóbb lenne, mint más városokban. A víz árának növelésére először az országos árhivatal kell rábólintson, majd utána a helyi tanácstestület.

A veszteségekről elmondta, a 2010-es évben összesen 2 882 540 köbméter vizet kezeltek, ezzel szemben 1 145 530 köbmétert adtak el. A vízhálózat 70–80 százaléka elavult, és amíg nem tör a felszínre a víz, nem is tudják, hol van meghibásodás. Rengeteg elfolyhat a föld alatt, főként a kavicsos talajban. Amennyiben javítani kell, csőcserére van szükség, az idomok nagyon drágák, továbbá nehéz összeilleszteni a különböző anyagokból készült vezetékeket.

Amint elmondta, télen kevés csőcsere észlelhető, februárban egyetlen tűzcsapnál volt meghibásodás, illetve tömbházak alagsorában, de nyáron akár naponta többször is jelentenek csőtörést.

A vízórák hiánya is „pótol” a veszteséghez. 2897 gyergyószentmiklósi magánlakásból csupán 1722 lakásban van vízóra. Az állattartással, az autómosással, a kertek öntözésével valójában több a fogyasztás.

A tömbházak esetében a 4050 lakrészből 330-ban nincs hidegvízfogyasztást mérő műszer, és 50 lakásban nincs melegvíz-óra.

Amint kérdésünkre elmondta, a téglagyárnál két csapon folyik folyamatosan a víz, amiért nem fizetnek. „Vasmancit” is költöztettek, hogy elzárhassák a csapot, de mindhiába.

Aztán a veszteségekhez hozzáadódik az is, hogy esetenként havonta 18 000 lejes a bírság, amelyet a vízügyi igazgatóság ró ki a derítőállomás gyenge hatásfoka miatt. Amíg nem újítják fel a derítőállomást, addig bírságolhatják havonta a közüzemet.

Kedves-Tamás Gyopár