Astăzi 24. aprilie 2019., miercuri
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Helyet kap Karancsi sajátos világa
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Helyet kap Karancsi sajátos világa Imprimare E-mail
joi, 02 decembrie 2010
Javában zajlanak a munkálatok a művelődési ház negyvenes termében: holnap avatják fel azt az emlékszobát, melyet a hét évvel ezelőtt elhunyt Karancsi Sándor grafikus tiszteletére alakítanak ki. A magát gyergyóinak valló, nagyszalontai születésű képzőművész nevét viseli majd a Művelődési Központban létesített terem, ahol állandó kiállítás nyílik alkotásaiból.

Gyergyószentmiklós Önkormányzata, Simon Katalin és Szőcs László tanácsosok koordinálása alatt, emlékszoba kialakítását tűzte ki célul, az avatóünnepséget a városnapokra időzítették. A tervek szerint a művész alkotásaival berendezett terem több szerepet is ellát majd: kiállítások, egyéb kulturális rendezvények, konferenciák is helyet kapnak majd az eddig 40-es teremként ismert helyiségben. A munkálatok jelenleg javában zajlanak, az emlékszoba kialakítását nagyrészt helyi vállalkozók segítik anyagiakkal.
Karancsi Sándor grafikust, festőművészt életében ismerő képzőművészek egyet értenek abban: olyan grafikust adott Gyergyónak, amilyen nem volt több. Hét évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta több alkalommal is szerveztek már emlékkiállítást, hol a tanítványai, hol családja.
Az utolsó, vele készített interjúban így vallott egyik gyergyószentmiklósi lapnak: „Ha bejövök a műterembe, s nincs kedvem rajzolni, festek. Ha arra sem fáj a fogam, rámát készítek vagy rezet domborítok. Vagy éppen rádiót javítok, elektromossággal játszogatok. Hol villog, hol visít valami... próbálkozom. Én mindennel szeretek játszani; azt mondom, habár nem volt könnyű az életem, de rengeteg volt benne a játék. És az ember, aki játszani tud, nem tud megöregedni. (...) A gyerekkor a mienk, végig kell vigyük egész életünkön. Az emberek nehezen értik meg, hogy könnyebben át tudnak vészelni egy nehéz pillanatot, ha mosolyognak. Ezért öregednek meg sokan. Pedig mindenre van megoldás, egyedül a halálra nincs. Az ha jön...” Képalá: Péntek, december 3-án este 7 órakor került sor Karancsi Sándor tiszteletére kialakított emlékszoba avatására

Karancsi Sándor (Nagyszalonta, 1932. ápr. 2. - 2003. okt.28) - képzőművész. Az elemi iskola nyolc osztályának elvégzése után vasbetonszerelő volt, majd elvégezte a kolozsvári Művészeti Líceum esti tanfolyamát. Ezután a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán előbb szobrászatot tanult, majd a festészeti szakon Petru Feier tanítványaként szerzett diplomát (1961). Több mint 500 ex libris lapot készített rézkarc, rézmetszet és más technikával. Hol groteszk, hol líraibb hangvételű ex libris lapjainak témáit főleg az irodalomból merítette.
Illusztrációkat készített Dante La Divina Commediájához, Ion Minulescu, Kányádi Sándor, Juhász Ferenc, Ady Endre verseihez. Mese- és versillusztrációi a romániai magyar folyóiratok és napilapok hasábjain jelentek meg.
20/20 mm-es minikönyvet rajzolt Gyergyó, emberek címmel (1976). Bronzból mintázott érméi közt szerepel: Ady Endre - Elbocsájtó szép üzenet; In memoriam Nagy László; Liszt Ferenc. A Ion Creangă Könyvkiadónál megjelent könyvek közül Csire Gabriella Turpi és Világjáró Kópé s Szávai Géza Kokó Samuék vándorútja c. köteteit illusztrálta.

Csibi Márti