Astăzi 22. mai 2019., miercuri
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Egymilliárd lej értékben fôztek Imprimare E-mail
vineri, 14 ianuarie 2011
Keddtôl még egy család étkezik a Szeretetkonyháról
Közel egymilliárd régi lej értékben fôztek a Szent Márton Alapítvány és a Szent Miklós plébánia által működtetett Szeretetkonyhán 2010-ben.

A tavaly 134 550,62 lej volt a költségvetése az alapítványnak, az egymilliárd régi lejen felüli összegbôl adókat fizettek, tűzifát vásároltak, illteve a kiadásokat állták.

Míg 2009-ben 132-en étkeztek onnan, a múlt keddtôl 153 személy kap hétköznaponként ebédet. Ottjártunkkor éppen újabb hat személy kérésére bólintottak rá. A Szurokfôzô utcabeli, szerény körülmények között élô négygyermekes családnak is immár innen biztosítják az ebédet. Ôk azok, akiknek ideiglenes lakhelyükön, az egykori mérlegházszerűségben se víz, se villany nincs. És élelemre van a legnagyobb szükségük.

A Szeretetkonyha 2010-es kimutatásáról, a részletekrôl Székely Levente, a Szent Miklós plébániahivatal jogásza számolt be.

A Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivataltól a tavaly összesen 40 000 lejt kapott a Szeretetkonyha.

Decemberben nagyobb volt az adakozókedv, így 16 902 lej volt a költségvetés, ebbôl 5800 lejt a polgármesteri hivatal adott támogatásként. 2500 lejre élelmiszert vásároltak. A decemberi hónapban például a három havi adót is kifizethették, a 3016 lejt, illetve tűzifát is vásárolhattak 400 lej értékben.

Az év utolsó hónapjában 11 067 lej gyűlt be, ennyi volt az adomány: pénzadomány a konyhára 242 lej gyűlt, a plébánián 1570 lej, élelmiszert 3290 lejre vittek be, illetve az ebédhez a hozzájárulás 566 lej volt.

A támogatókról érdeklôdve megtudtuk, hogy állandó támogató a polgármesteri hivatal, az Industry Transilvan cég, de adományokat nyújt a síegylet, a BB Market, Len Emil vállalkozó, Arterimpex, Vöröskereszt, Társak Boltja, Ora International, illetve magánszemélyek. A három pékség egyenként évi több mint 30 millió lej értékben kenyérrel támogatja a konyhát. A Fapicom, Pilvax és Harmopan kenyérsütödékrôl van szó, illetve 15 kalácsot adományozott tavaly a Pankó Prod pékség. A Kobezol illetve a Tig Rad cégek folyamatosan segítik tűzifával a konyhát.

Amint megtudtuk, az adományozó magánszemélyek többnyire nem tehetôsek.

Télen mindig igyekeznek, hogy többször legyen húsos étel a rászorulók asztalán, de mint a családoknál is gyakran elôfordul, van, amikor csak prézlis makarónira futja…

Januárra nagyon kevés az adomány, viszont decemberbôl maradt tartós élelmiszer erre a hónapra is.

Amint megtudtuk, leginkább tűzifára lenne szükség, de bármit elfogadnak, hiszen egyre nô az onnan étkezôk száma, felnôttek is, de sok gyermek is ott kapja a napi egy tál meleg ételét.

A Szeretetkonyha működtetôi köszönetüket fejezik ki az adományozóknak, és azt is elmondták, hogy a segítôk bármikor követhetik, hogy mire fordították az adományaikat.

Kedves-Tamás Gyopár