Astăzi 17. ianuarie 2019., joi
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Stiri locale arrow Az utakra kétszer annyi, mint tavaly
Meniu
Vremea
Ştiri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Az utakra kétszer annyi, mint tavaly Imprimare E-mail
vineri, 18 februarie 2011
A február 14-i rendes tanácsülésen fogadta el a testület Gyergyószentmiklós 2011-es költségvetését. A testületi döntést követôen a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóját kérdeztük a „fontosabb számokról”. Györfy János mint mondta, kicsit kevesebb a pénz, mint tavaly, de ésszerűen csoportosítva lehet ebbôl gazdálkodni.

Mint megtudtuk, a kórház fenntartásán kívül Gyergyószentmiklós municípium rendelkezésére 30,2 millió lej áll, melynek részét képezi a tavalyi költségvetés-többlet, vagyis az elmaradt beruházásokból fennmaradt 1,2 millió lej, illetve 5 millió lej, ami szubvenciókból, projektbôl és egyéb finanszírozásokból származik, valamint 12–12 millió lej saját jövedelem, illetve célirányosan leosztott összeg.

A betervezett 30,2 millió lej felhasználásáról a testület döntött: 3,6 millió lej közintézményi költség, 14,5 millió a tanintézmények kiadásaira, 2,6 millió lej sportra, kultúrára, pihenésre. Ebbôl 243 ezer lej jut idén a könyvtárnak, 265 ezret különítettek el a Tarisznyás Márton Múzeumnak, 276 ezer lejt a város kulturális rendezvényeit kézben tartó kulturális központnak, és 527 ezer lejt különített el a Figura Stúdió Színháznak, mely a művelôdési ház adminisztrátora is. Az idén sportra, kultúrára, egyéb civil kezdeményezésekre megpályázható keretösszeg 460 000 lej.

Szociális támogatásokra 1,8 millió lejt hagytak jóvá.

Györfy Jánostól azt is megtudtuk, a tervezett beruházásoknál elsô helyen a város területén a víz- és csatornarendszer felújítása áll, továbbá folytatják a már elkezdett csatornázási munkálatokat Gyilkostó üdülôtelepen is. A közutak aszfaltozására idén a tavalyi összeg dupláját szánják, 0,8 millió lejt.

A forgalom korszerűsítése kapcsán a tervben egyelôre csak a Bucsin negyedi templom körüli forgalom átalakítása szerepel. A jégpálya feljavítására a tervezési fázishoz szükséges anyagi alapot szavazták meg.

Továbbá számos nyertes pályázathoz kell önrészt rendelni: öt tanintézmény napelemes programjához, két tömbház szigeteléséhez, a Kós Károly Iskola felújításához és a volt mozi épület frontjának rendbetételéhez.

A város költségvetését egyöntetűen elfogadták a tanácsosok, így a városvezetés, a hozzátartozó intézményekkel együtt tud továbblépni a megjelölt úton.

Baricz-Tamás Imola