Astăzi 27. ianuarie 2020., luni
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Știri locale arrow INFORMARE cu privire la obligațiile părinților care sunt plecați la muncă în străinătate
Meniu
Vremea
Știri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
INFORMARE cu privire la obligațiile părinților care sunt plecați la muncă în străinătate Imprimare E-mail
luni, 22 februarie 2016
Părinții care aleg să plece sau sunt plecați la muncă în străinătate sunt obligați să anunțe autoritățile competente (Serviciul Public de Asistență Socială - SPAS și Instanța Tutelară) cu privire la intenția lor și, totodată, să desemneze o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului în lipsa lor. Potrivit prevederilor Legii nr. 257/2013, notificarea intenției de a pleca la muncă peste hotare trebuie făcută la SPAS de la domiciliul părintelui cu cel puțin 40 de zile înainte de plecare, iar notificarea trebuie să conțină în mod obligatoriu precizări clare cu privire la persoana care urmează să se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților (sau a tutorelui - după caz).
Instanța de tutelă este cea care va confirma (sau nu) persoana în întreținerea căreia va rămâne copilul.
Art. 97 din lege expune pe larg condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana desemnată cu îngrijirea copilului, durata delegării autorității părintești, cât și drepturile și îndatoririle părintești ale acesteia pe perioada delegării.

Prevederile legii de aplică atât familiilor în caqre ambii părinți urmează să plece în străinătate, cât și părinților care exercită singuri autoritatea părintească.
În caz de nerespectare a dispozițiilor legale, părinții în cauză risc o amendă de la 500 la 1000 de lei.