Astăzi 23. ianuarie 2020., joi
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Orașul arrow Legende arrow A Both vára legendája (2)
Orașul
Meniu
Vremea
Știri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A Both vára legendája (2) Imprimare E-mail
duminică, 11 ianuarie 2009
A Várdombon újjáépített várat a 17. század végén Both András királybíró lakta családjával: ettől az időtől kezdve Both-várának nevezik. A királybíró vitéz és igazságos ember volt, akit szerettek a székelyek: a Rákóczi-szabadságharc idején ő vezette Gyergyó népét a labancok ellen. 1707-ben Akton német vezér seregével a gyergyói székelyek megtámadására készült, ennek hallatára Both királybíró sereget gyûjtött, és a németek feltartóztatására sietett.

A Grécesen ütközött meg Akton németjeivel, ahol a székelyek vitézül küzdöttek, s már-már visszaverték a labancokat, mikor két havasi pásztor elárulta őket, utat mutatva az ellenségnek, aki egy hegyi ösvényen megkerülve hátba támadta Both székelyeit. Két tûz közé kerülve megtört ellenállásuk: Both a túlerővel szemben alulmaradt, és a németek fogságába került. A beözönlő idegenek Gyergyót feldúlták, felperzselték, a hagyomány szerint “egy födél sem maradt, hová a lovakat beköthették volna”. Both Andrást saját várában végezték ki, erődítményét lerombolták, még állatait is elhajtották.

Idővel a szép Vároldal a gyergyói székelyek búcsújáró helyévé vált, és a dicső múltú hegytetőre kápolnát állítottak 1933-ban. A Jézus Szent Szíve-kápolna napjainkban is búcsújáró hely.