Astăzi 29. ianuarie 2020., miercuri
Gyergyószentmiklós címere
Română
Meniu
Vremea
Știri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Peștera ȘUGĂU Imprimare E-mail

Este situată în munții Giurgeului la poalele de SE al masivului Șipoș-Piatra Ascuțită (1568 m), fiind dezvoltată într-o lentilă de calcar cristalin cu intruziuni dolomitice, cu un strat de lungime de 10 km, lățime 2 km și înălțime, care pe alocuri depășește 200m.
Coordonatele geografice 46°40’ lat.N și 25°30’ long.E. Lungimea vizitabilă este de 1021m, diferența de nivel de 67 m,. Extensie 142 m. Altitudinea de intrare în Galeria Principală este de 1060 m, ieșirea fiind la 993 m.
Accesul la peșteră se realizează dinspre Gheorgheni de pe DN 12 (Gh-eni – Miercurea Ciuc) km 8 +200 m pe drumul Forestier Heveder (localitate componentă a comunei Voșlobeni) sau din comuna Voșlobeni pe str. Nicodim Rusu apoi pe drumul forestier susmenționat (6 km de pe DN).

Descrierea peșterii


Galeria Activă a peșterii a fost cunoscută de localnici cu mult timp în urmă. În toponimia din secuime „șugó” înseamnă șoptitor, șuierător, tocmai acest murmur al pârâului subteran, însoțit de foșnetul curentului de aer ce circulă între etajele superioare și inferioare. Legenda spune că în peșteră picură aur, gălețile se umplu cu acest metal prețios din 7 în 7 ani.
Primele lucrări de derocare au fost efectuate în anul 1934 când a fost lărgită galeria de intrare. Primii care au explorat peștera au fost Romfeld Ákos senior și Kémenes József , în Galeria Activă ei au descoperit un craniu de Ursus Speleus. Peștera a fost cotrobăită și înainte de această dată de către căutători de comori.
Cercetările mai aprofundate din punct de vedere speologic au fost începute în anul 1961 de Buslig Lajos, Romfeld Ákos junior și Garay Edmund. În anul 1965, după o muncă dificilă, s-a reușit intrarea în Galeria Principală (etajul superior - Galeria Fosilă) cu sprijinul Cercului de Speologi Amatori „Bányai János” , fiind executat și prima hartă topografică. Tot în același în peșteră sunt efectuate cercetări biospeologice de Margareta Dumitrescu și Traian Orghidan.
Din anul 1974, C.S.A. „Ursus Speleus” din Baraolt, condus de cel mai important cercetător speolog din secuime Dénes István împreună cu speologii din Gheorgheni au executat lucrări în Galeria Principală prin amenajarea traseului turistic. Cu acest prilej peștera a fost cartată integral pe o lungime de 1021m.
Din punct de vedere structural Peșterea Șugău se împarte în 4 sisteme de galerii dispuse pe mai multe nivele. Astfel putem deosebi Galeria Principală uscată cu o intrare protejată cu grilaj metalic care poate fi vizitată de turiști. Prima sală este denumită „Vestiarul ” este urmată de „;Sala Sfatului”, se continuă cu „;Hala Descoperitorilor”.Aici poate fi întâlnită adevăratul aspect al peșterii formate în calcar cu diferite speleoteme denumite ca „Meduza”, „Șirul de stâlpi”, „Delfinul”, „Lumea Fermecată”, etc.. În tavan pot fi admirate forme interesante de coroziune ca „Ochii bufniței uriașe”. Ramificația sudică continuă cu „;Sala Hornurilor”, „;Sala Edmund” și „;Sala Muzicii”. Din Sala Buzduganelor se deschide o altă ramificație, denumită Brațul Preaplin, după un târâș de 40 m continuă cu săli deosebit de ornamentate: „;Sala Stâlpului” cu o coloană înaltă de 4 m și diametrul de 0,8 m. Tot aici la fiecare pas pot fi admirate speleoteme splendide cum sunt „Candelabrul Minunat”, „Pagoda” etc. Această zonă este declarată Rezervație Interioară. Nivelurile inferioare sunt greu accesibile, labirintice cu zone deosebit de strâmte, urmate de lărgiri formate în diaclază.

Condiții climatice și biologice –


Microclimatul peșterii conține dioxid de carbon CO2 într-o concentrație mai mare decât cea normală, umiditatea este de peste 90%, temperatura medie este între 7-9°C. În afară de speciile de insecte troglobionte, în timpul iernii zonele de la intrare sunt folosite de specii de fluturi, ca Scoliopterix libataix, etc. Vertebratele sunt reprezentate de mai multe specii de lilieci, ca Myotis myotis, Myiotis blythi, Plecotus auritus, Miniopterus schreibersi. Aceste ființe ciudate folosesc peștera doar în perioada toamna târzie, iarna și lunile reci de primăvară.
Rezervația Naturală Șugău totalizează 18,30 ha unde pe lângă diferite specii de rășinoase și foioase pot fi întâlnite și plante din familia orhideelor, ca papucul doamnei Cypripedium calceolus, ocrotită pe plan european. Alte specii deosebit de rare: Cephalantera rubra, Epipactis atrorubens, Epipactis helleborine, Gimnadenia conopseea, Gimnadenia adoratissima.
Peștera Șugău este una dintre cele mai importante cavități din Carpații Orientali, unde pot fi întâlnite toate formele de speleoteme: stalagtite conice, stalagmite, stalagtite și stâlpi cu guler (tip buzdugan deosebit de rare), stalagtite fistulare, coralite, stalagtite lumânâri și altele. Sub aspect mineralogic se pot studia splendidele cristalizări ale calciului în formă aragonitică, precum și formațiunile de helictitice.
În prezent Rezervația Naturală Șugău este administrată de Asociația „Lacu roșu Adventure”, fondată în anul 2005 cu scopul de a promova turismul ecologic, turismul sportiv-extrem (canioning, alpinism, ciclism montan, turism speologic). Aceste activități sunt întreprinse în scop didactic și ecologic.

Condiții de vizitare


- Peștera fiind închisă, vizitarea se face cu ghizi în limita traseului turistic lung de 150 m. Tura se face cu lanterne și lămpi. Microclimatul de peșteră asigură o temperatură constantă de 7-9°C fapt ce impune o îmbrăcăminte pentru drumeție întru-cât pe parcursul vizitei îmbrăcămintea și încălțămintea se pot murdări cu noroi.
Programul de vizitare a peșterii – În sezonul estival, în perioada iunie-septembrie: zilnic între orele 10-17 iar în afara sezonului estival între orele 10-18 sâmbăta-duminica. În afara programului vizitarea peșterii este posibilă numai pe baza anunțului prealabil. În cazul grupurilor de turiști sau de elevi mai mari este recomandat anunțarea prealabilă și în sezonul estival.
Persoane de contact: –
- Crișan Hunor-Flaviu -0743362132
- Simon László -0744701815
- András Zsolt -0741131019
- Kinda Tibor -0745597784