Astăzi 28. ianuarie 2020., marti
Gyergyószentmiklós címere
Română
Meniu
Vremea
Știri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Gheorgheni Imprimare E-mail
Municipil Gheorgheni este cel de al treilea oraș după mărime al județului Harghita. Este situat în partea de est al depresiunii Giurgeului, la o altitudine medie de 810 m, pe cursul mijlociu al pârâului Belchia (care se varsă în râul Mureș). Municipiul se află la poalele munților Giurgeului de origine cristalino-mezozoică, și este străjuit la N de vf. Prișca 1545 m, la E de vf. Fagul Înalt 1416 m, vf. Ciser 1364 m. La NV se învecinează cu comuna Lăzarea, la V cu comuna Joseni iar la S cu satul Valea Strâmbă.


Municipiul Gheorgheni este situat la răscrucea unor drumuri naționale importante, astfel fiind accesibil de pe: DN12 Toplița-Miercurea Ciuc; DN 12C Gheorgheni-Bicaz (care trece prin pasul Pângărați 1256m, Lacu Roșu și Cheile Bicazului, și face legătura între Ardeal și Moldova); DN 13B Gheorgheni-Praid prin pasul Bucin 1273 m. Este accesibil de asemenea și pe calea ferată (magistrala 400 Ciceu – Deda).Clima este specifică depresiunilor intramontane, cu ierni lungi și geroase și veri răcoroase. Datorită altitudinii de peste 800 m și a munților înalți ce înconjoară depresiunea, valorile normale ale radiației solare și ale curenților de aer caracteristice pentru această zonă geografică suferă modificări. Este considerat unul dintre poli frigului ai țării cu minime ce ajung și la – 35 °C. Temperatura medie anuală este de 5-6 °C, media zilelor cu ger depășește 160. În depresiune iarna sunt frecvente inversiunile de temperatură când datorită ceții frigul pune stăpânire pe oraș în timp ce în munții înconjurători este mai cald.


Zonele împădurite ocupă peste 55% din suprafața totală a municipiului, specia dominantă de rășinoase fiind molidul. Culegerea fructelor de pădure ca afinul negru, afinul roșu, zmeura și speciile de ciuperci comestibile gălbiorii, hribul, etc. ocupă și în prezent un rol important în viața populației municipiului..Poarta vestică a munților Hășmaș, municipiul Gheorgheni are populația de 20018 locuitori, din care 17500 de etnie maghiară conform datelor recensământului din 2002. Dintre localitățile componente amintim : Lacu Roșu aflat la 24 km, Visafolio, Vargatag și Covacipeter.
Localitatea (stațiunea) Lacu Roșu cu singurul lac de baraj natural din țară considerat „Perla Carpaților Orientali” împreună cu Cheile Bicazului oferă vizitatorilor de clipe de neuitat.
Monumente
Biserica romano-catolică construită între anii 1753-1757 în stil baroc, în locul vechii biserici gotice din 1498, turnul gotic a fost supraînălțat în 3 etape, are zid de împrejmuire din piatră din 1786.
Clădirea veche a parohiei romano-catolice datează din anul 1758.
Biserica armeano-catolică (1730-1734) în stil baroc cu zid de fortificație cu bastioane din 1748.
Clădirea parohiei armeano-catolice din XIX.
Biserica reformată (1895-1899), extinsa in 1993-1997.
Biserica ortodoxă „Sfântu Gheorghe” (1929-1937).
Biserica greco-catolica "Adormirea Maicii Domnului"(1900).
Casa Vertan (1770-1780) prima casă cu etaj construit din piatră in stil baroc (adăpostește în prezent muzeul Tarisznyas Marton).
Casa Bocsanczy, Casa Kover, Casa Kopacz din str. Marton Aron și Casa Benedek (1840) din str.Gabor Aron nr.18 construit din lemn în stil baroc țărănesc.
Muzeul angrenajelor de apă „Moara de apă” din 1868 încă în funcțiune si copia funcțională a gaterului de apă din sec.XIX de la Esineu- Remetea.
Ruinele „Cetății Both” sec.XVI-XVII situat pe colina din partea estică a municipiului.