Astăzi 28. ianuarie 2020., marti
Gyergyószentmiklós címere
Română
Meniu
Vremea
Știri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Castelul LAZAR din Lăzarea Imprimare E-mail
CASTELUL RENASCENTIST LAZAR DIN COMUNA LĂZAREA
Este una din cele mai frumoase constructii renascentiste din Ardeal. Castelul si-a căpătat forma finală în timpul lui Lázár István IV ca simbol al poziției sale – fiind judele regal al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin. Sub blazonul său de pe zidul bastionului stâng este menționat 1632 ca an de definitivare a construcțiilor.
Bastionul porții datează din anul 1532 conform textului scris cu litere gotice „Cristus Maria 1532”. Cel mai vechi turn de locuit datează din 1450.
In elementele de arhitectură este vizibilă influența renașterii. Pe partea de sud, zidurile sunt înfrumusețate cu cornișă crenelată și pictată. Stilul italian este întâlnit pe 3 dintre bastioanele din colț, care poartă inscripții și fresce cu blazoane. Cel de-al patrulea însă din NV, este cu totul special – fiind construit cu 7 laturi „Bastionul Roșu.
In 1707, castelul a fost devastat și incendiat de habsburgi. Lázár Ferenc a reconstruit castelul din ruine. Lui i-se atribuie construirea clădirii mari „Sala Cavalerilor”, unde s-au ținut adunările scaunului Ciuc. Odată cu moartea lui s-a încheiat epoca de glorie a castelului. În anul 1748 o parte a castelului a fost distrus de foc iar în incendiul din 1872 a pierit și castelul.
În acest castel și-a petrecut o parte din copilărie între anii 1590-1594 Principele Transilvaniei Bethlen Gabor și fratele său Istvan. Castelul a fost vizitat de domnitorii Petru Rareș și Mihnea Vodă.
Cu timpul, castelul a fost părăsit, degradarea spunându-și treptat cuvântul. In 1960, agravarea a fost stopată și clădirea a intrat într-un amplu program de restaurare. Lucrările de reconstrucție au fost începute la începutul anilor 1980. Pe parcursul câtorva decenii, în urma lucrărilor de restaurare s-au refăcut si consolidat bastioanele sudice, Bastionul Roșu, a corpului nord vestic – “Sala Cavalerilor” și s-a reconstruit cornișa crenelată a fațadei sudice.
Sala Cavalerilor este mobilată cu mese și scaune sculptate (reprezentând blazoanele nobiliare ardelene) pe pereți sunt lămpi din fier forjat. A fost reconstruită de asemenea și tavanul cu casete pictate.
Azi Lăzarea este un centru de creație important pentru artiștii plastici din țară. Castelul găzduiește exponate donate de către artiștii participanți la taberele de creație ce se organizează anual la Lăzarea, începând cu anul 1974.