Astăzi 20. ianuarie 2020., luni
Gyergyószentmiklós címere
Română
Acasă arrow Orașul arrow Atracție
Orașul
Meniu
Vremea
Știri locale
Link-uri utile


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Atracție
Gheorgheni
Municipiul Gheorgheni este situat în partea de E al depresiunii Giurgeului din Carpații Orientali (Grupa Centrală), pe cursul mijlociu al pârâului Belchia căruia își datorează existența. Apele pârâului creând condiții prielnice întemeierii acestei așezări pe malurile sale la o altitudine medie de 810 m.Coordonatele geografice sunt long. E 25° 35’ lat.N 46° 43’.
Citeste mai departe...
Lacul Roșu
Lacul Rosu (Ghilcos)este cel mai mare lac de baraj natural situat la altitudinea de 983 m în munții Hășmaș, in apropierea Cheilor Bicazului, la o distanta de 24 km de municipiul Gheorgheni, pe drumul national 12/c, în stațiunea cu acelasi nume. Vraja deosebită a lacului este amplificată de mulțimea trunchiurilor goale ale brazilor de odinioară care ies din apă, străpungând imaginea Suhardului Mic reflectat în oglinda lacului.
Citeste mai departe...
Cheile Bicazului
După ce părăsim lumea mirifică a peisajului oferit de Lacul Roșu urmând cursul râului Bicaz ajungem într-o altă lume fermecată a Cheilor Bicazului.
Citeste mai departe...
Castelul LAZAR din Lăzarea
Este una din cele mai frumoase constructii renascentiste din Ardeal. Castelul si-a căpătat forma finală în timpul lui Lázár István IV ca simbol al poziției sale – fiind judele regal al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin. Sub blazonul său de pe zidul bastionului stâng este menționat 1632 ca an de definitivare a construcțiilor.
Bastionul porții datează din anul 1532 conform textului scris cu litere gotice „Cristus Maria 1532”. Cel mai vechi turn de locuit datează din 1450.
Citeste mai departe...
Peștera ȘUGĂU
Peștera Șugău este una dintre cele mai importante cavități din Carpații Orientali, unde pot fi întâlnite toate formele de speleoteme: stalagtite conice, stalagmite, stalagtite și stâlpi cu guler (tip buzdugan deosebit de rare), stalagtite fistulare, coralite, stalagtite lumânâri și altele. Sub aspect mineralogic se pot studia splendidele cristalizări ale calciului în formă aragonitică, precum și formațiunile de helictitice.
Citeste mai departe...