2019. november 13., szerda - Szilvia
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Városunk arrow Mondavilág arrow Hiripné vára
Városunk
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Hiripné vára Nyomtatás E-mail
Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó felé haladva, a Békény és a Várpataka találkozásánál, az út bal oldalán, mintegy két kilométernyi távolságra emelkedik a Várdomb nevű hegy. Tetején egykor vár állott. A monda szerint a vár első tulajdonosa, Hiripné özvegyasszony volt, aki minden örömét két fiúgyermekében lelte. Egyik fiát Domokosnak, a másikat Ábrahámnak hívták. A két dalia zsarnok természetű volt, erejüktől elbizakodva a leggonoszabb tettektől sem riadtak vissza, rémei voltak a vidéknek.

A két legény szép leányokra és asszonyokra vadászott, Hiripné pedig nem fékezte fiait gonosz kedvteléseikben, mi több, diadalmas visszatérésükkor a vár kapujában virágkoszorúval köszöntötte őket.

Az elkeseredett, megalázott székelyek között azonban akadt két gyászba öltözött vitéz, kiknek menyasszonyait a Hirip-fiúk szintén elrabolták. Viadalra hívták hát a két testvért. Holyvás és Várpatak között van egy hegy, melyet ma is Domokosnak neveznek: itt vívott meg kihívójával Domokos, aki heves küzdelem után legyőzetve életével lakolt gonoszságáért. Ábrahám, túl a Békényen egy hegytetőn küzdött meg ellenfelével, de ő is vereséget szenvedett. A hegyet azóta is Ábrahámnak nevezik.

Domokos és Ábrahám legyőzése után a székelyek a várat lerombolták, és a hagyomány szerint Hiripné is akkor lelte halálát.

A szabadulás örömére a székelyek örömtüzeket gyújtottak. A vároldalról szalmával befont és szurokkal meglocsolt égő kereket eresztettek alá a völgybe. Ezt a sokaságot mozgósító látványt a vár lerombolásának emlékére később is minden évben megismételték, a tüzes kereket a feljegyzések szerint még az 1880-as években is minden húshagyó kedd este legurították a Vároldalból.

A népi emlékezet szerint a Várdombon a kastélyt idővel újraépítették, építői ismeretlenek maradtak.