2019. november 16., szombat - Ödön
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Városunk arrow Mondavilág arrow A Both vára legendája
Városunk
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A Both vára legendája Nyomtatás E-mail
A város végén, a Békény mellett egy magas szikla áll, valamikor vár volt, ma csak a romjai vannak meg. Ennek a sziklahegynek Vároldal a neve.

Both Vára Kápolna

Valamikor, réges-régen, ebben a várban lakott  Hiripné, két fiával. Dali szép ifjú volt  mind a kettő, de amilyen szépek voltak arcban, olyan csúf volt a lelkük. Egész nap az erdőben csatangoltak, az utasokra leskelődtek, rajtuk ütöttek, kifosztották, s valahányszor rablot kincsekkel hazatértek az anyjuk ott várta a vár kapujában s megkoszorúzta őket. Egy szó mint száz, az asszony sem volt különb fiainál. De nem csak aranyat és ezüstöt raboltak a Hirip-fiúk, raboltak ők leányokat is.Ha megtudták hogy valahol egy szép leány elmátkásodott, éjnek idején elrabolták, s bizony sok-sok leány hervadt el a Hiripné várában.

Minduntalan megjelent egy-egy dalia, s felkiáltott a várba, ilyenformán:
- Hallod-e, te rabló Hirip Domokos? Add vissza a mátkámat!
- Hallod-e, te rabló Hirip Ábrahám? Add vissza a mátkámat!

A menyasszonyok vőlegényei kihívták őket viadalra. Nem féltek ők senkitől, és rendszerint diadallal tértek vissza.

Hanem egyszer mégiscsak emberükre találtak. Két dalia jelent meg a vár alatt. Testvérek voltak: a Mikó fiúk, s tesvérek voltak a menyasszonyok is: Lázár leány mind a kettő. A Hirip fiúk is kaptak, hogy kimenjenek, de mind a kettőnek megbotlott a lova.
- Jaj, lelkem fiaim, jertek vissza! - kiáltott Hiripné-, megbotlott a lovatok, bizony mondom, rosszat jelent az!

De ők nem hallgattak rá, dühvel sarkantyúzták meg lovaikat, s ott álltak egy szempillantás alatt a két vőlegény előtt. Zengett-zúgott az erdő a nagy viadalban, s aztán egyszercsak lefordul a lóról Ábrahám is, Domokos is. Hördülésük felhallott a várba, s Hiripné kezében abban a percben elhervadt mind a két koszorú. Amikor a Mikó fiúk felvágtattak a várba, ott feküdt Hiripné a vár kapujában, meghalva.

A két fiú nevéről nevezték el a dombot - Ábrahámról a vártól jobbra és Domokosról a vártól balra levőt. Ott ölték meg őket.

Összeállította: Peregrinus Utazási Iroda