2019. november 13., szerda - Szilvia
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow We Care for Europe  Törődunk Európával
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
We Care for Europe  Törődunk Európával Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 15. kedd 20:10

 

 eu_flag_europe_for_citizens_co_funded_en_rgb_right_.jpg

2015. augusztus 28 – 29. között valósult meg Somorja város és partnerei részvételével a Törődünk Európával elnevezésű projekt, mely az EU Európa a polgárokért program Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel alprogramjában a Testvérváros-program intézkedés keretében lett megtámogatva.

A projekt 230 polgár találkozását tette lehetővé, melyek közül 25 állampolgár a szlovákiai Somorja képviseletében, 48 állampolgár a romániai Gyergyószentmiklós képviseletében, 72 állampolgár a magyarországi Mosonmagyaróvár képviseletében, 40 állampolgár a csehországi Uherský Brod képviseletében, 15 fő a somorjai Fórum Intézet képviseletében és 5 állampolgár a szerbiai Topolya város képviseletében vett részt.

A projektum célja az egyes partnerek közötti, EU tagsággal kapcsolatos tapasztalatcsere (problémák és lehetséges jó megoldások, példa értékű projektek), az EU jövőjéről és a benne elfoglalt helyünkről történő közös eszmecsere, a partnerek és a polgárok közötti kapcsolatok elmélyítése volt.

A projekt megvalósításában részt vevő partnerek:

1.       Főpartner: Somorja város

További partnervárosok, partnerszervezetek:

2.       Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja

3.       Gyergyószentmiklós városa, Románia

4.       Hainburg városa, Ausztria

5.       Mosonmagyaróvár város önkormányzata, Magyarország

6.       Uherský Brod városa, Csehország

7.       Topolya városa, Szerbia

A projekt aktivitásai:

1.       EU információs stand (2015.8.28—29.) – célja a lakosság EU-ról, annak politikájáról való informálása, eszmecsere. A stand a Pomlé Fesztiválon lett felállítva, ahol a lehetséges legnagyobb számú célcsoport látogathatta.

230 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 48 gyergyószentmiklósi (Románia), 25 hainburgi (Ausztria), 72 mosonmagyaróvári (Magyarország), 40 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő

2.       Európa jövőképe c. moderált beszélgetés, melyre augusztus 28-án került sor a Somorjára érkező partnerek delegációi között.

134 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 28 gyergyószentmiklósi (Románia), 25 hainburgi (Ausztria), 31 mosonmagyaróvári (Magyarország), 5 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő

3.       A krízis és a globalizáció hatása az EU régióira elnevezésű nemzetközi konferencia, melyre augusztus 28-án került sor a Fórum Intézet székházában. A három nyelven folyó konferencián minden partnerszervezet előadást tartott a témában, a vita folyamán pedig megbeszélték a tapasztalataikat.

85 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 18 somorjai (Szlovákia), 20 gyergyószentmiklósi (Románia), 7 hainburgi (Ausztria), 20 mosonmagyaróvári (Magyarország), 5 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő

4.       A város nevezetességeinek megtekintése – a delegációk augusztus 29-én megtekintették az európai dimenziókba illő helyi nevezetességeket: az At Home Gallery által fenntartott zsinagógát, mely európai hírű kulturális események helyszíne és egyben a II. világháború szomorú történéseinek mementója. Szintén megtekintették az felújított Samaria Sportcsarnokot és a jövőben európai sporteseményeknek helyet adó Elements Resort-ot.     

137 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 48 gyergyószentmiklósi (Románia), 20 hainburgi (Ausztria), 31 mosonmagyaróvári (Magyarország), 5 uhersky brodi (Csehország), 3 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő

5.       A Pomlé Fesztivál kulturális rendezvényeinek megtekintésével zárult a kétnapos találkozó. A pályázatnak köszönhetően a Pomlé Fesztivál vendégül láthatta a cseh, román és magyarországi partnerek kulturális együtteseit.

230 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 48 gyergyószentmiklósi (Románia), 25 hainburgi (Ausztria), 72 mosonmagyaróvári (Magyarország), 40 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő.

A projekt kétségkívüli eredménye, hogy a partnerek között a kapcsolat elmélyült és új kihívásokat is hozott. A két, intenzív beszélgetésekkel és tervezéssel eltöltött közös nap új projektötleteket hozott, melyek a jövőben megvalósításra várnak.

pal_levente.jpg


 kozonseg02.jpg

lovarda.jpg

hovirag.jpg

4.       https://www.youtube.com/watch?v=_RHdFk55whI&feature=youtu.be