2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Wass Albert-emlékest és kivizsgálás
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Wass Albert-emlékest és kivizsgálás Nyomtatás E-mail
2013. február 19. kedd 10:49
Rendkívül serények lettek egyesek a Wass Albert születése napján Gyergyószentmiklóson szervezett megemlékezés kapcsán. A módszer a ’89 előtti szokások visszatérését jelzi, amit meg is értünk, hiszen felénk rendszerváltásról aligha szólhatunk, arról pedig egyáltalán, hogy azok a nemzetféltő beidegződések, amelyekkel egyre gyakrabban találkozunk, veszítettek volna erejükből az európai demokratikus gyakorlatok hatására.

Felénk ma is kutakodhatnak feljelentés miatt, ügyészségi utasításra, szinte hihetetlen, hogy egy csendes, civilizált megemlékezés ilyen indulatokat válthat ki egyesekből, csak azért, mert valakinek nem tetszik főleg az, hogy magyar akarsz maradni. A megfélemlítés óhaja aligha teljesülhet, hiszen mitől is félne az, aki semmit nem követett el, aki a szolgálatos füles jelzésével ellentétben semmi olyant nem tett, ami Románia területi épségét, népei nyugalmát megzavarhatta volna. E mintegy 60 ember nem tett mást, mint csendesen fejet hajtott egy magyar író emléke előtt. Hogy ezt a magyar írót miért is nem szívleli a többségi nemzet sok tagja, nem a mi dolgunk eldönteni. Mi csak annyit jegyezhetünk meg, hogy hisszük: gonosz erőknek tudható be az író háborús bűnössé nyilvánítása, mert Isten tudja, miért, jobban bízunk az amerikai kormány kivizsgálásának eredményében, mint egy itteni népbíróság döntésének igazságosságában.
Ha Wass Albert háborús bűnös lett volna, eltűnik valamelyik banánköztársaságban, vagy Dél-Amerika őserdeiben, s nem egy demokratikus országot választ, ahol azoknak a befolyása, akik közül sokan a koncentrációs táborokban lelték halálukat, olyan erős. Ha háborús bűnös lett volna, az Egyesült Államokban még dédunokája sem ölthetett volna katonai egyenruhát magára, mint az amerikai hadsereg tisztje, nemhogy fia egyenesen e hadsereg tábornokaként vonulhasson nyugalomba.
De félre a gyanú árnyékával is, hogy az átkos módszereinek feltámadását éljük, hogy valójában senki nem akart senkit megfélemlíteni, megijeszteni, rettegést ültetni el szívében, csupán egy feljelentés valóságának ellenőrzéséről volt szó, s csupán véletlenül tettek fel olyan kérdéseket a kivizsgálók, hogy volt-e antiszemita megnyilvánulás, rasszista kijelentés vagy uram bocsá’, autonómia-hőbörgés, hogy kik is vettek részt ezen a megemlékezésen?
Nem volt semmi rendellenes, uraim! A rendellenes szerintünk ez a nagy hűhó, amit azok csapnak, akik ezzel is igazolják irántunk érzett határtalan tiszteletüket és szeretetüket.
Kisné Portik Irént, a polgármesteri hivatal művelődési felügyelőjét ketten keresték fel otthonában azzal a kérdéssel, hogy sejti-e, miért jöttek? Aztán közölték, hogy a Wass Albert-megemlékezés kapcsán kell tisztázniuk: kinek volt az ötlete a rendezvény?
– Kétoldalas, kézzel írt nyilat-kozatban válaszoltam kérdéseikre, kifejtve, hogy kötelességemnek érzem bár azokról megemlékezni, akiknek szellemisége fontos a számunkra. Petőfi, Wass Albert és dr. Fejér Dávid lesz e hónapban a sorrend, egész év alatt mintegy 28 rendezvény kerül majd sorra. Leírtam, hogy én kértem meg Selyem Antónia magyartanárt az író életének és munkásságának rövid ismertetésére, hiszen utána egy, a Duna tévében sugárzott portréfilmet (A látó ember) és Wass Albert Üzenet haza című versét hallgathatták, nézhették meg a résztvevők.
Aztán a kérdések kitértek arra is, hogy mennyit és kinek fizettünk a rendezvény helyszínéért, ami után eljutottak oda, amiért végül is érkeztek: nem volt-e románellenes megnyilvánulás, Erdély elcsatolásáról nem esett-e szó, illetve, hogy a nyilatkozó tud-e arról, hogy Wass Albert háborús bűnös volt?
Kisné Portik Irén elmondta, hogy számára Wass Albert, az irodalmi személyiség előtti tisztelgés volt a fő cél. A rendezvény kezdeményezésekor, de utána se gondolt semmi rosszra, hiszen az író könyveit Romániában is nyomtatják, árusítják, egy sincs közülük betiltva.
– Végül megkérdeztem, hogy kit tisztelhetek a feljelentőben, amire természetesen nem kaptam választ, csak annyit, hogy ők a rendezvény törvényességéről akarnak meggyőződni. Nem feledték el megkérdezni azt sem, hogy alakult-e ki párbeszéd a megemlékezés alatt? A válaszom csak az lehetett, hogy nem, mert valóban nem alakult ki. Aztán a résztvevőkről érdeklődtek. Néhány nevet felsoroltam. Czegő Csongornál, a Figura Stúdió Színház igazgatójánál január 11-én, csütörtökön jelent meg két rendőrségi felügyelő és érdeklődtek a Wass Albert-megemlékezésről.
– A ház gondnokságát ellátó intézmény utáni keresés során jutottak el a Figurához. Azt az intézményt keresték tehát, amely beengedett a művelődési házba egy olyan rendezvényt, aminek a megszervezése Romániában törvénybe ütközik. Szóbeli érdeklődés volt, hivatalos papír, melyben közölték volna, hogy milyen minőségben nyomoznak a Figura után, nem került bemutatásra. Néhány kérdésre kellett válaszolni: ki szervezte, milyen anyagi vonzatai voltak, ki bérelte ki a termet – jeleztem, a művelődési központ saját programjáról volt szó, aminek elgondolásába, kivitelezésébe tartalmi, a Karancsi-terem esetében pedig technikai szempontból sincs a házgondnokságnak semmi beleszólása. Ezt követően kértek meg, hogy pénteken fáradjak be a rendőrségre és adjak nyilatkozatot. Mindeddig még nem sikerült megtudni, hogy milyen minőségben tettem nyilatkozatot: tanúként, tettesként, bűntársként vagy más minőségben érdeklődnek az általam vezetett intézmény után. A nyomozó tiszt elmondásából csak annyit sikerült megtudni, hogy az ügyészség által hivatalból indított eljárásról van szó.
Czegő is különösnek tartja azt, hogy egy íróról szóló megemlékezés kapcsán 2013-ban rendőrségen kelljen nyilatkozatot tegyen.
– Nem tudok arról, hogy létezne Romániában olyan névjegyzék, aminek alapján bizonyos írókról, költőkről, festőkről – művészemberekről – tilos lenne megemlékezni. Kiváltképp furcsa, hogy egy író munkássága kapcsán szervezett összejövetel törvénybe ütköző lehet, főleg annak fényében, hogy a szerző műveit Romániában is kiadták, könyvesboltokban kaphatók, azokhoz bárki hozzáférhet. Páll Levente, a művelődési központ igazgatója a történtekkel kapcsolatban elmondta:
– A rendezvényen semmi olyan nem hangzott el, ami esetleg a román állam épségét veszélyeztette volna. A portréfilm, amit megtekintettünk közszolgálati tévékben volt sugározva, itt Romániában, illetve a könyvei, amiből felolvastak, ugyancsak az országban, román jogi személyek által kiadott könyvek. A beszédekben is csak az életútjáról volt szó. Ez egy kulturális rendezvény volt – hangsúlyozta. Selyem Antónia, a gyergyószentmiklósi Rákóczi Szövetség vezetője, a megemlékezés szervezője, előadója hétfőn délelőtt kellett a rendőrségre menjen, mivel hét végén nem tartózkodott a városban. A rendőrség, miután nem találta otthon, írott formában üzent neki: „tettes” minőségében jelenjen meg a rendőrségen. Mint mondta, arra voltak kíváncsiak, milyen alkalomból, céllal szervezték a megemlékezést. Nyilatkozatba kellett foglalja, miről volt szó, hogyan zajlott, illetve elhangzott-e olyan, ami sérti az országot, valamint a román népet, beszéltek-e az előadás keretében az autonómiáról.
– Semmi nem hangzott el, se a népre, se az országra vonatkozóan, hiszen Wass Albert élete és munkássága volt a lényeg. Érdeklődtek, elhangzott-e valamiféle antiszemita kijelentés. Én úgy tudom, Wass Albert nem volt antiszemita, művei kapcsán nem lehet ilyesmiről beszélni. Ha valaki erre gondol, akkor olvassa el a könyveit, amelyekből kiderül, hogy az erdélyi falvakban különböző nemzetiségűek hogyan éltek együtt. A nyilatkozatba azt is beleírtam: nem volt tudomásom arról, hogy Wass Albert még mindig háborús bűnös, hiszen a könyveit Romániában is árulják. Úgy tudom, aki háborús bűnös, annak nem jelenhet meg egyetlen munkája sem. Könyveit pedig könyvesboltokban, nem pedig titokban vásároltuk.
Selyem Antónia kíváncsi volt arra, hogy ki jelentette fel a rendezvény szervezőit, amire a rendőrök azt válaszolták, hogy az ügyészségről érkezett a feljelentés, ezért ők nem tudnak felvilágosítást adni. Megjegyezte: „Remélem, ezzel befejezik”.

Bajna György, Borsos Júlia, Csata Beáta