2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Vitézek, mi lehet?
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Vitézek, mi lehet? Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 10:22
Szombaton délben nem dőlt meg nézőrekord, de jól szórakozott és akár tanulhatott az, aki a Caritas kertjében a Csabafiak Hagyományőrző Egyesület által szervezett haditornát választotta az idő múlatására, ez alkalommal a régi idők felidézésére is.

Gyergyószentmiklóson harmadszor tartották meg a Székely Lovas Haditorna nevű vetélkedőjüket a Csabafiak Hagyományőrző Egyesület tagjai. Tögyesi Béla, a verseny fáradhatatlan és szellemes bemondója, megpróbált a laikus nézők számára is ismereteket nyújtani, a régi idők székely lovasainak életéből. A hadfiak mindent meg is tettek, hogy szórakoztató, látványos, tanulságos, és nem utolsósorban akár kedvcsináló is lehessen a hadijáték. A meglehetősen szeles idő számukra csak az íjászat alkalmával tűnhetett fel, s akkor, amikor hosszú dárdájukkal, vágtató lóról kellett egyre kisebb átmérőjű koszorút megszerezniük. A krumpli felrakása az oszlopokra, a sokszor viharos erejű szél miatt, már a rendezők rátermettségét jelezte. Lovaglótudás, fegyverkezelés, ügyesség. Csak ennyit kellett bemutatni a benevezőnek. Mivel a Csabafiak egy része élő történelemórán vett részt Gyergyóalfaluban, a Gyulafehérvári Caritas kertjében szervezett harci játékokra csupán tízen neveztek be. Ez ellenben semmit nem vett el az összecsapás izgalmából, hiszen, valamennyi benevező a győzelemre hajtott. A próbák vágtató lóról célba lövésből, kopjával való koszorúszerzésből, szaladó lóról szablyával „krumpliaprításból”, lóról pityókaszedésből állt. Nem hiányzott a lándzsával való „vaddisznóvadászat” sem. A csapatverseny pedig a figyelmet is próbára tette, hiszen lovat kellett felnyergelni és felszerszámozni, harcost öltöztetni úgy, hogy a felszerelés és a ruházati kellékek egy részét előbb eldugták a leleményes szervezők.
Az egyéni küzdelem győztesének kilétét csak holtverseny utáni újabb próba döntötte el. Első a gyergyóalfalvi Balázs Barna lett, aki ipari tervező és lótartó. A gyergyószárhegyi László Pált előzte meg. Harmadik helyen a gyergyószentmiklósi Török Lehel végzett.
A csoportverseny alkalmával (ló felszerszámozása, harcos felöltöztetése) a Balázs Barna, Kolumbán József, Tankó Ernő, László Pál és Romfeld László összetételű csapat nyert a Köllő Miklós, Czírják Csaba, Török Lehel, Antal Lóránd és Gál Zalán összetételű versenytárs előtt.
A legfiatalabb harcos a 13 éves Gál Zalán volt.
A III. Székely Lovas Haditorna szervezői, a Csabafiak törekvése Csergő Tibor András múzeumigazgató szerint is azért fontos, mert élő történelemlecke valamennyi rendezvényük.
A tornára kíváncsi, nem túl népes közönség azt is láthatta, hogy a kedvtelés, a test karbantartása mellett a történelmi tudat, a hovatartozás kérdése talán a legfontosabb a Csabafiak tagjai számára.
A torna legfiatalabb résztvevője, aki a szárhegyi lovarda Szilaj nevű lován ügyeskedett, kérdésünkre azt is megfogalmazta, hogy nem csak jól akarja érezni magát, de fejlődni is szeretne.
Hogy minden valóban jó legyen, a végén Kicsizsiga (Zsigmond András) puliszkával tálalt, fehérboros kecskegidapörköltje is biztosította.

Bajna György