2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Változott a szociális segély kiszámítására vonatkozó jogszabály
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Változott a szociális segély kiszámítására vonatkozó jogszabály Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 09:47
A 2012/166-os kormányrendelet október 11-én jelent meg, amely révén változott a garantált minimális jövedelem, a családi pótlék kiszámításának módja. Jelenleg 208 család jogosult szociális segélyre Gyergyószentmiklóson.

Korábban a szociális segély igényléséhez készített, egy személyre jutó jövedelem kiszámításánál beleszámították a családtagok jövedelme mellett a családi pótlékot és a fogyatékosoknak juttatott támogatást is. Az új jogszabály révén a jövedelem kiszámításakor ezeket nem fogják beszámítani. Szociális segélyre azok jogosultak, akiknek alacsony, vagy nincs jövedelmük. A kérelmezők egy olyan nyilatkozatot kell eljuttassanak a szociális irodához (Kárpátok utca 5. szám), ami tartalmazza a személyes adatokat, a családtagok számát, illetve bevételét.
Változott az ellenőrzések, illetve a dokumentumok újításának határideje is. Eddig a szociális segély megszerzése érdekében hathavonta kellett benyújtani a szükséges dokumentumokat, ezután háromhavonta lesz erre szükség. Eddig háromhavonta ellenőrizték, hogy jogosult-e a kérelmező a segélyre, ezután hat hónaponként kerül sor erre.
Korábban nem vonták meg a szociális segélyt azoktól, akik nem fizették az adókat, illetékeket. Az új jogszabály értelmében, 2012 januárjától ahhoz, hogy továbbra is segélyben részesüljön, a jogosult köteles kifizetni az adóját – tudtuk meg Mezei D. Emőkétől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől.

Csata Beáta