2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Újabb szellemi értékkel gazdagodott Gyergyószentmiklós
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Újabb szellemi értékkel gazdagodott Gyergyószentmiklós Nyomtatás E-mail
2013. július 17. szerda 09:30


Július 13.-án szombaton volt annak a kiállításnak a megnyitója Gyergyóremetén, ahol városunk, Portik Péter festőművész jóvoltából 10 általa készített festménnyel lett gazdagabb. A festményeket hivatalosan Gyergyószentmiklós polgármestere Mezei János vette át.
Laczkó - Szentmiklósi Endre tanár Úr méltató szavaiból kiderült, hogy a Székelyföldön született festőművész 27 év után állít ki szülőföldjén.
Életútját tekintve 1964-ben született Gyergyóremetén, iskoláit Maroshévízen, majd azt követően Csíkszerdában végezte. Nagy tanítómestere, művészi pályájának elindítója Karancsi Sándor festőművész volt.
1990-ben költözik ki Magyarországra, ahol jelenleg is él. Pápa mellet egy kis községben Kupon él és alkot. Civil szakmája tervező technikus, de a fafaragás, festészet az, ami a szívéhez igazán közel áll. Munkáiban felfedezhetőek a szürrealizmus, a kubizmus jegyei, de nem riad vissza a naturalista művészeti elemek használatától sem.
Állandó visszatérő motívum a Székelyföld, a székely nép megelevenítése és ábrázolása. Szívesen ragadja meg a portréábrázolást, szinte az összes neves erdélyi személyiség portréját megfestette olyanokét, mint Benedek Elek, Kőrösi Csoma Sándor, Tamási Áron, Wass Albert, vagy a nemrég elhunyt Erőss Zsolt.
Igazán példaértékű az a tenni akarás, az a gyökerekhez való ragaszkodás, amit a művész Úr képvisel, hiszen 10 éves korában egy szerencsétlen baleset következtében, jobb karját teljesen elveszítette, így az Ő szavaival élve, az ember lábával pótolja azt, amit kezével nem tud elvégezni.
A kiállítás teljes anyaga, illetve a Gyergyószentmiklósnak adományozott 10 darabalkotás hamarosan megtekinthető lesz az itteni közönség számára is