2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Új munkakör, régi rendszer
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Új munkakör, régi rendszer Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 10:05
A gyergyószentmiklósi kórház vezetőtanácsának döntése nyomán a kórházban megszüntettek egy állást és egy másikat hoztak létre. Egy hónapja hirdették meg az új, orvosigazgatói állást, egy személy jelentkezett a versenyvizsgára – feltétele volt az, hogy a jelentkező rendelkezzen egészségügyi menedzseri szakképesítéssel. György Ilona asszisztens igazgatói tisztségét szüntették meg. A továbbiakban dr. György Piroska orvosigazgató, az intézmény orvosszakmai tevékenysége vonatkozásában látja el a hatáskörébe utalt feladatokat – tudtuk meg dr. Jeszenszky Géza főorvostól, a Gyergyószentmiklósi Municípiumi Kórház igazgatójától.

Kérdésünkre válaszolva elmondta: a mostani egészségügyi rendszer legnagyobb problémája az, hogy alulfinanszírozott, valamint nincs pontosan leszögezve, mi tartozik a kórházak tevékenységi körébe. Az asszisztensek szakmai továbbképzésének gyakorlata nincs megoldva. A kórháztanácsoknak és menedzsereknek nincs szabad keze a kórház felépítését és személyzetét illetően, így nem aszerint alakítják, ahogyan azt a helyi problémák megkövetelnék.
A kormány határozata alapján a helyi önkormányzatok feladata a kórházak (gazdasági, üzleti) vezetése, viszont az Egészségügyi Minisztérium továbbra is fenntartja a jogot arra, hogy beleavatkozzon az önkormányzat minden, a kórházakkal kapcsolatos döntésébe. Ezt a kettős alárendeltséget kellene megszüntetni, a szerencsés az lenne, ha továbbra is az Egészségügyi Minisztérium igazgatna. Magyarország példája is ezt bizonyítja. Romániában kétféleképpen működhetnének a kórházak: központosítva, vagy alárendelve bizonyos alapítványnak – véli a főorvos.
Kaptunk egy névtelen olvasói levelet, írója azt nehezményezi, hogy míg Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Maroshévízen kapnak étkezési jegyet a kórház alkalmazottai, Gyergyószentmiklóson négy éve nem kapnak ilyen támogatást, sem 13. havi bért. Ezt azzal magyarázta az igazgató, hogy a gyergyószentmiklósi kórház negyedrangú kórház, szemben a megyei és a székelydvarhelyi kórházzal, amelyek harmadrangúak, a költségvetését 20 százalékkal csökkentették, így nem fért bele a keretbe. (Maroshévízen a helyi tanács támogatásával adtak étkezési jegyeket.) 13. fizetést 2010 óta nem kaphatnak az alkalmazottak, a tervek szerint idén visszamenőleg kifizetik a 2009-es évi elmaradt 13. havi fizetést – 15 000 lejt.
Az a hír járja a városban, hogy dr. Bíró Csaba sebészfőorvos már nem munkatársa a kórháznak. Dr. Jeszenszky Géza ezt cáfolta, mint kiderült, a főorvos betegszabadságon van.
Létezik egy törvény, amelynek értelmében a kórházak megtérítik azoknak az eszközöknek, gyógyszereknek a költségét, amelyeket valamilyen okból nem tudnak biztosítani (nem szerepel a speciális gyógyszerek listáján), amennyiben igényt tart erre a beteg. Ez egy nagyon bonyolult eljárás – fogalmazott az igazgató. Volt már példa arra, hogy a gyergyószentmiklósi kórház visszafizette a betegnek a saját költségén kifizetett gyógyszereket (miután a könyvelőségen eljárt az ügyben), viszont a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár két év után sem térítette meg – tudtuk meg.

Borsos Júlia