2019. december 7., szombat - Ambrus
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Tízéves a gyergyószentmiklósi Harmónia Alapítvány
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Tízéves a gyergyószentmiklósi Harmónia Alapítvány Nyomtatás E-mail
2009. május 07. csütörtök 06:19
„Tánc és zene, óvodások, tinédzserek és felnőttek együtt. Tátika-show, karácsonyi turnék, látogatások árvaházakban, bálok, fesztiválok, táborok, fellépés mínusz 25 fokos hidegben és 40 fokban a tűző napon. Mindez a gyermekekkel a gyermekekért” – foglalta össze a Krónikának röviden a gyergyószentmiklósi Harmónia Alapítvány létezésének tíz évét a civil szervezet megálmodója és létrehozója, Szlávitsné Dali Erika tanítónő.

A tehetséggondozással foglalkozó alapítvány fennállásának tízéves évfordulóját a Gyergyói Nőkért Egyesülettel közösen szervezett anyák napi műsor keretében ünnepelte május első vasárnapján. A közel kétórás előadás során egymást váltogatták a színpadon a gyergyószentmiklósi, illetve környékbeli iskolások, repertoárjukban a népdaltól a klasszikus zeneművekig, a népmesétől a néptáncig igencsak gazdag volt a kínálat. A rendezvény Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes frontemberének koncertjével ért véget.

A Bojtorján frontembere is fellépett a Harmónia 10 éves születésnapi rendezvényén

Hagyományteremtő anyák napi rendezvény

„Amikor a Harmónia tízéves évfordulójának megünneplése szóba került, többféle változatban gondolkodtunk, kezdve attól, hogy hívjuk meg valamennyi jelenlegi, illetve egykori harmóniás gyereket és felnőttet egy nagy bulira, el addig, hogy szervezzünk egy szerény megemlékezést” – részletezte Szlávitsné Dali Erika, a rendezvény főszervezője.

Hozzátette: végül a Gyergyói Nőkért Egyesület megkeresésére döntöttek úgy, hogy az anyák napi ünnepi műsor keretében emlékezzenek meg a tehetséggondozással foglalkozó alapítvány megalakulásának tizedik évfordulójáról. Mint mondotta nem titkolt szándékuk, hagyományt teremteni abból, hogy a Harmónia biztosítson keretet a nőmozgalom anyák napi ünnepségének.

„Célkitűzéseink egybecsengenek, hiszen a Harmónia változatlanul megnyilvánulási lehetőséget kíván biztosítani a tehetséges gyermekeknek, a nőmozgalom pedig kiváló támogatónak bizonyul ebben a törekvésben” – indokolta a tanítónő az együttünneplést, és hozzáfűzte, hogy a műsor összeállítása során gyergyói-medencei iskolákat kértek fel két műsorszám erejéig fellépésre. Azonban a harmóniás hagyományokhoz a sztárvendég fellépése is hozzátartozik, így esett a választás ez alkalommal Pomázi Zoltánra, a Bojtorján együttes frontemberére.

Tíz tevékeny esztendő

„Még a Harmónia Alapítvány létrejötte előtt néhány zenekedvelő fiatallal szerveztünk néhány Tátika-shownak nevezett karaokeversenyt” – ecsetelte Szlávitsné Dali Erika, hozzáfűzve, hogy a Harmónia történetében ezzel le is zárult a versenyszerű rendezvények sorozata. Mint magyarázta, legfőbb céljuk kezdetektől fogva az volt, hogy sikerélményben részesítsék a gyermekeket, nem az, hogy összehasonlítva másokkal versenyeztessék őket.

Az anyákat köszöntötték.

A tanítónő szerint az iskola versenyhelyzetet teremt, az alapítvány fő célkitűzése pedig elsősorban a tehetséggondozás, és nem a versenyeken való részvétel. Ennek ellenére a harmóniás gyerekek számos mások által szervezett vetélkedőről tértek haza babérokkal. Az alapítvány sikeres munkája pedig leginkább azokban a sikerekben mérhető le, amelyeket a Harmóniából „kinőtt” fiatalok a későbbiekben elértek. Többek közt számos olyan fiatal táncol versenyszerűen különféle táncklubokban, akik az első lépéseket az alapítvány szervezte tánctáborokban, illetve tánctanfolyamokon sajátítottak el.

Színpadon fagyban és rekkenő hőségben

„Eredményeink önmagukért beszélnek, inkább azokról a szélsőséges helyzetekről mesélnék, amik a tíz év alatt erősítették a csapatszellemet és igazi közösséggé formálták a Harmóniát” – mosolygott kérdésünkre az alapítvány megálmodója. Mint felidézte, a csapat fellépett már mínusz 25 fokos hidegben is szabadtéri színpadon a városnapi rendezvényeken, de arra is volt példa, hogy Siófokon, a Balaton-partján 40 fokos rekkenő hőségben egymás után négyszer léptek színpadra különböző helyszíneken. Nevetgélve mesélte el, hogy egy alkalommal miután kilenc órát autóbuszoztak egy Bihar megyei településre, nem sikerült fellépniük, ugyanis röviddel a megérkezésük után akkora vihar kerekedett, hogy tönkretette az összes berendezést.

„Talán egy nyugodtabb tíz év következik, és lehet, hogy nem foglalkozunk majd egyszerre kétszáz gyerekkel, de mindenképpen továbbra is célunk a minőségre törekvés, illetve a minél több sikerélmény” – foglalta össze az alapítvány következő tíz évre vonatkozó elképzeléseit Szlávitsné Dali Erika.

Forrás: Krónika