2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Távfűtés vagy továbbra is gázzal fűtés?
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Távfűtés vagy továbbra is gázzal fűtés? Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 09:02
Nemsokára a tél kopog az ablakon. Tudják ezt az ifjúsági lakásokban élők is. De nem csak a fűtés lehet mindennapi gondjuk. A megértő, együtt érző, segítő szomszéd hiánya is.
A hétfői lakossági fórumon minden szóba került. Panaszoltak, javasoltak, kérdeztek a jelenlévők.
A fűtésgondok megoldására kapták a kézzelfoghatóbb válaszokat.

Csalás, huncutság a lakótársak rovására
Hétfőn estefelé a művelődési ház Karancsi Sándor-termében az ifjúsági lakások téli fűtési lehetőségeit boncolgatták lakossági fórumon az érintettek, illetve Mezei János polgármester és Bota Zoltán, az E-Star mérnöke.
Nem csak a fiatal házasoknak épült, úgynevezett ifjúsági lakások bérlői voltak jelen, de szép számban jelentek meg a vasúton alul épült szociális lakásokban élők is. Mintegy 40–45 lakos.
Bár nem sok őket érintő kérdés került terítékre, nem volt hiábavaló a szociális lakásokban élők jelenléte sem, mert több esetben sikerült olyan gondjaikról is tájékoztatni a polgármestert, amelyekről nem tudhatott. Leginkább a nem havonkénti – esetenként akár négy hónaponkénti – fűtésköltség-számlázást kifogásolták. A kispénzű embereknek ugyanis szinte lehetetlen egyszerre 350–400 lej előteremtése, viszont kisebb összegre, de havi számlázással akár segítenének is rajtuk. Gubanc van bőven, mind a szociális, mind az ifjúsági lakások bérlői esetében. Utóbbiak arra is panaszkodtak, hogy van olyan, aki a hozammérők pl. gyertyával történő „megzavarásától” sem riad vissza, mások pedig a közös fedél alatt élés nélkülözhetetlen követelményének semmibe vevésével nehezítik az együttélést. Több ajtó kilincse letört, némelyik ajtót nem lehet zárni. Rosszul működő vécétartályról, csepegő csapokról is szó esett.
A polgármester jelen lévő munkatársai serényen jegyzetelhettek. Akkor is, ha csupán a szociális lakások tartoznak kimondottan a hivatal hatáskörébe, mivel az ifjúsági lakások állami tulajdont képeznek. Ellenben a város minden polgára fontos kell, hogy legyen az önkormányzat számára. Ezért kérte a polgármester az ifjúsági lakások 2 év utáni szavatossági idejének lejártakor a kivitelezőtől, hogy minden lakos aláírásával ellátott jegyzőkönyv alapján igazolja: minden rendben. Meglepetten hallhatta, hogy a neki átnyújtott aláírások közül nem mindegyik hiteles, mert csak a jelenlévők közül legalább hárman állították: ők nem írták alá, hogy minden rendben. Olyan is akadt, aki azt erősítgette, hogy őt meg sem kérdezték. Mezei János megígérte, utánajár, s ha igaz a lakók állítása, törvényszéki ügy lesz az esetből.

Tanár úr, fűtsön!
A gázfűtéses rendszeren levő ifjúsági lakások bérlői közül mintegy harmincan vettek részt a beszélgetésen. A fűtőtestekre szerelt órák egyike kevesebbet, másik pedig többet mér, mint amennyit fogyasztanak – hangoztatták a bérlők. A fórumon a legtöbb kérdés a gázfűtéses rendszerről a távfűtéses rendszerre való átállás eshetőségéből fakadt. A polgármester és szakmai vonatkozásban Bota Zoltán mérnök csaknem minden kérdést tisztázott. Amire nem tudott pontos választ adni az E-Star mérnöke, arra később visszatérnek.
A lényeg: az ifjúsági lakások bérlői előnyben vannak a város többi tömbházban lakó polgárával szemben, hiszen náluk gyakorlatilag egy nap fűtéskieséssel megoldható a város távfűtési rendszerére kapcsolódás, mert lakásaikban a korszerű, vízszintes elosztórendszer követelményei szerint szerelték be a fűtésvezetékeket.
Bár a jelenlegi, gázzal történő fűtés az ifjúsági lakások bérlői nagy részének nem felel meg, attól tartanak, hogy az új rendszerre kapcsolódás után, ha egyszer-másszor meghibásodás történik, nem lesz, aki közbelépjen. Eddig ugyanis helyben oldották meg gondjaikat, s akár éjszaka is újraindították, illetve elzárták az igények szerint a fűtést. Erdős Nándor tanár mindig kéznél volt. Azt is felvetették, hogy mi történik, ha a meghibásodást nem oldja meg a szolgáltató?
Ezekre a kérdésekre Bota Zoltán megnyugtató válaszokkal szolgált.

Egyenes beszéd
Kevésbé volt meggyőző ellenben, amikor arra kellett válaszolnia, hogy ezután e bérlők lakásaiban is hosszú perceket kell majd várni a meleg víz megérkezéséig? Nem lelkesedtek egyenes beszédéért akkor sem, amikor a mérőműszerek ellenőrzéséről szólt. A 300 lej vizsgálati díjat ugyanis, ha a mérőműszer jó, a lakosnak kell fizetnie.
A fűtésköltségről elmondta, hogy 2013 decemberéig nem változik, gigakalóriánként 229 lej marad a hőszolgáltatás ára. A mérnök az ésszerű fogyasztás fontosságát is megemlítette. A lépcsőházi modulok beszerelése kapcsán arról is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a hosszabb távra szóló szerződéskötés esetén, s ha erről megegyezne a szolgáltató és a lakos, akár fizetésmentességet is élvezhetne az igénylő.
Ám addig nem sok értelme van ezen töprengeni, ameddig a lakók 75%-a nem választja a távhőszolgáltatót – értettük meg a polgármester felvezetőjéből. Ha ez megtörténik, a maradék 25% kénytelen lesz fejet hajtani a többségi akarat előtt.
Megegyeztek abban is, hogy az ifjúsági lakások bérlői aláírásgyűjtés alapján döntenek majd arról, hogy melyik fűtési módozatot választják. A polgármester közölte, hogy október végén tanácshatározat születik arról, hogy a távhőszolgáltató átveszi a gázkazánok működtetését is.

Bajna György