2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Tavaszi Nagytakarítás
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Tavaszi Nagytakarítás Nyomtatás E-mail
2014. április 04. péntek 08:26

Baricz Tamás Imola: Székelyhon.ro, Gyergyói Hírlap

„A takarítást a már bejáratott hulladékelszállítási programhoz igazítottuk. Így mind a lakóknak, mind az elszállítást végző vállalatnak kézenfekvőbb a takarítást elvégezni, mindenki tehát azon a napon számíthat magánházaknál a hulladék elszállítására, amelyik napon a háztartási szemetet szokta elhordani az AVE. A cég a háztartási hulladék mellett elszállítja a zöld hulladékot is, magánházak esetén a gyümölcsösből, csűrkertből származó fanyesedéket, avart, gyomot, lebomló zöld hulladékot viszi majd külön erre a célra érkező speciális jármű a begyűjtő központba” – mondta Madaras Szidónia sajtószóvivő. Hangsúlyozta, a természetes, lebomló hulladékot a lakók a háztartási hulladéktól elkülönítve helyezzék ki kapujuk elé, mert a szemétszállítást két kategória szerint végzi majd az AVE.

 

A takarítást a lakóknak minden esetben a korábbi napokon kell majd elvégezniük, a „szemétszállítós” napokon a hulladék elszállítása történik - emelte ki a szóvivő.

Tömbházlakók figyelmébe

„A tömbházlakók igyekezzenek április 11-13-ra időzíteni a hulladék összegyűjtését, illetve a kiskertek rendbetételét a tömbházak környékén, mivel a lakónegyedekből az ütemterv szerint szombaton és vasárnap kerül elszállításra a tavaszi nagytakarításból származó zöld hulladék. A nagytakarítás során összegyűlt szemetet helyezzék a gyűjtőpontok mellé. Ez esetben is felhívjuk a lakók figyelmét, hogy a földbe süllyesztett szeméttárolók mellé helyezzék a lebomló, zöld hulladékot, és ne a szeméttárolóba a háztartási hulladékkal együtt, hiszen külön begyűjtőbe kerül a kétféle szemét” – mondta a szóvivő, hozzátéve a nemrég Somorja testvérvárosból kapott ágőrlő kisgép is jó szolgálatot tesz majd. A Vitalissima közreműködésével a begyűjtött ágakat bedarálják, amely fűtőanyagként szolgál, újrahasznosítják.

Elektronikus hulladékokról

Az elektronikus hulladék összegyűjtésére is lehetőség nyílik a nagytakarítás során, erre egy nap van kijelölve az egész város számára. Mindazok, akik működésképtelen vagy meghibásodott elektronikai eszköztől szabadulnának meg, megtehetik azt április 12-én, szombaton.

Ehhez telefonon kell kérni a szállító járművet, és személyesen veszik át az igénylőtől az elektronikus hulladékot. Minderre az önkormányzat és a RoRec együttműködésével kerül sor. Az igénylést 10 és 16 óra között a 0758-350806-os telefonszámon kell jelezni.