2019. október 23., szerda - KÖZT.KIKIÁLT., Gyöngyi
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Támogassuk, hogy mihamarabb használható legyen a .sic!
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Támogassuk, hogy mihamarabb használható legyen a .sic! Nyomtatás E-mail
2009. június 10. szerda 08:15
Mától aláírásával támogathatja a .sic legfelső szintű tartománynevet (doméniumnevet). Aki EZEN a honlapcímen feliratkozik, hozzájárulhat ahhoz, hogy Székelyföld önálló kulturális és földrajzi identitása a világhálón is megjelenjen.

.SIC domainA Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére és az Ercomp kft. partnerségével az ICANN május 13-án kelt írásbeli tájékoztatása szerint jóváhagyta – a „siculitas" rövidítéseként – a .sic legfelső szintű tartománynevet, így 2010 első negyedévétől ez lehet Székelyföld saját internetes tartományneve. A .sic a „siculitas" mai fordítása „székelység" szóból ered, amely nem csak a közösséget, hanem a középkori magyar közigazgatásban azt az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget is jelentette, amelyre a névválasztással visszautalunk, és amely ilyen módon nemcsak a regionális identitást jelöli, hanem a székely szabadság történelmi gyökereit is.

Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010 első negyedévétől a székelyföldi önkormányzatok, intézmények, cégek, magánszemélyek honlapjainak címe Székelyföldre utaló .sic végződésű legyen. A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg. Ezen túlmenően a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új doméniumnév, hiszen szervezeteiknek, intézményeiknek meg fogjuk adni a lehetőséget, hogy .sic végződésű honlapcímük legyen.

Ahhoz azonban, hogy mindez valóra váljon szükség van egy ilyen domániumnév iránti igény kinyilvánítására. Kérjük aláírásával támogassa a .sic doméniumnevet. Hamarosan ugyanezen a honlapon a doméniumnevek igénylésének feltételeit is közzétesszük.

Ferencz Csaba
az SZNT tájékoztatási alelnöke
Sepsiszentgyörgy 2009. június 9.

Fontos tudnivaló még, hogy a doménium elindításához az ICANN 250.000 internetes támogatóról kér ellenőrizhető információkat. Tehát a megadott adatok valósak kell legyenek, mindenek előtt az email cím!