2019. január 16., szerda - Gusztáv
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Szigetszentmiklóson vendégségben
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Szigetszentmiklóson vendégségben Nyomtatás E-mail
2013. március 12. kedd 14:47
Harminckilenc fős küldöttség látogatott Szigetszentmiklósra február 14-én. A többnapos látogatás fő célja a testvérvárosi kapcsolat elmélyítése volt.

Szabó József, Szigetszentmiklós polgármesterének meghívására, a város elöljárói mellett, a döntéshozó testület tagjait, az intézményvezetőket, a Hóvirág Néptáncegyüttes kis csoportját, valamint a helyi sajtó képviselőit is vendégül látták. A városházán tartottak fogadást a tiszteletükre, amelyen a szigetszentmiklósi intézményvezetők is bemutatkoztak. Ezt követően szakmai programokon vehettek részt kis fős csoportokban, amelynek köszönhetően betekintést nyerhettek több intézmény, a városi könyvtár és Közösségi Ház, három iskola, egy sérült gyermekek fejlesztésével foglalkozó óvoda, az időseket segítő szociális intézmény, a városgazdálkodási vállalat, valamint a rádió és televízió szervezeti felépítésébe, működésébe.

Tapasztalatok
Nagy Zoltán alpolgármester a szigetszentmiklósi önkormányzat tulajdonában levő ARIES Kft-t kereste fel. A vállalat fő feladatai közé tartozik a város köztisztaságának biztosítása, a parkok, közterületek gondozása, ápolása, lakások és intézmények ellátása távhővel. A somorjai példa után, ismételten azt tapasztalták, célszerűbb a városgondnokságot az önkormányzat tulajdonában levő cégekre bízni. Így vásárolhatnának használt munkagépeket is, növelhetnék az alkalmazottak számát, prémiummal motiválhatnák a munkásokat. (A törvények ilyenformán ezt tiltják.) „Szigetszentmiklós kétszer nagyobb város, mint Gyergyószentmiklós, de szinte háromszor nagyobb gépparkkal rendelkezik. Negyven éve így működik az ARIES Kft. a városban, ez alatt az idõ alatt elérték azt, hogy egy 3,7 hektár alapterületű telephelyen hulladéklerakó udvart alakítottak ki – saját forrásból. Sok érv szól amellett, hogy kövessük a példájukat” – összegzett az alpolgármester.
A Csepel-szigeti testvérvárosban tizenhét éve működik a Szigetszentmiklós Polgárőr Egyesület. A közrend, közbiztonság, közlekedésbiztonság és bűnmegelőzés érdekében tevékenykednek. Hozzájuk látogatott Bajkó László tanácsos. A közel háromórás beszélgetést követően elmondta: továbbra is szükségesnek látja Gyergyószentmiklóson a polgárőrség létrehozását. Főként szervezési tanácsokat kapott, mint mondta: „Sok szó esett az irányítási problémák megoldásáról, a hatékonyság érdekében. Több olyan szervezési buktatóra hívták fel a figyelmünket, amire lehet, hogy csak öt év múlva jöttünk volna rá.”
Wohlfart Rudolf jogtanácsos arról számolt be, hogy Gyergyószentmiklóson, az egyablakos rendszernek köszönhetően, nem kell az ügyfél hivatalról hivatalra járjon, a szükséges engedélyeket egy helyen beszerezheti. Így eredményesebbnek látja az itthoni gyakorlatot. „A tanácshatározatokat előkészítő szakiroda, a tanács munkáját szeretné megkönnyíteni. Ezen a téren szereztem tapasztalatokat. Arról beszéltem a jogász kollégákkal, hogy Szigetszentmiklóson hogyan működik az ülések előkészítése. Volt gyakorlati haszna a beszélgetésnek” – szögezte le a jogtanácsos.
A tanintézmények igazgatói, valamint Kari Attila és Ferenc Júlia tanácsosok meglátogatták a Bíró Lajos Általános Iskola, a József Attila Általános Iskola, a Konduktív Óvoda, a Batthyány Kázmér Gimnázium, illetve a Kardos Középiskola tagozatait. Követendő példának látták, hogy Szigetszentmiklóson létezik speciális osztály a tanulási zavarokkal, illetve fogyatékkal élő gyerekeknek. Gyergyószentmiklóssal ellentétben, testvérvárosunkban integrálják a roma gyerekeket. Számos délutáni foglalkozást tartanak a kisdiákoknak.
A Vadgesztenye Szociális Intézményben járt dr. Simon Katalin Emese tanácsos.
– Az egyedül élő idősek kapnak egy karórához hasonló szerkezetet. Ennek segítségével jelezhetik a veszélyhelyzetet. Elmondták, hogy életet mentettek, betörést akadályoztak meg. Tizenkét bentlakó gondozottat fogadnak. Egy év a maximális idő, amíg benn lehetnek az otthonban, utána egy évet lehet még hosszabbítani. Van egy napközi otthonuk, ahol reggeltől estig maradhatnak a rászorulók, de rendszerint ebéd után hazamennek. Ugyanakkor működik a házi gondozás is – válaszolt kérdésünkre dr. Simon Katalin Emese.
Gyergyószentmiklós fiataljai aktívabban részt vesznek a közösségi életben, mint a szigetszentmikósiak – vonta le a következtetést Málnási Andrea, az Ifitéka vezetője. Létezik ugyan egy Ifjúsági Klub a testvérvárosban is, de tagjai csak ritkán vesznek részt a rendezvények szervezésében. Azt Málnási Andrea is elismerte: nem egyszerű feladat felpezsdíteni a közösségi életet, hiszen korlátozott ideig tartanak nyitva a szórakozóhelyek, közel van a főváros, így a fiatalok többsége ott talál magának szórakozási lehetőséget.

Kikapcsolódás
A házigazdák szabadidős programról is gondoskodtak. A küldöttség ellátogatott az Ádám Jenő-emlékházba, megtekinthették a helytörténeti gyűjteményt, s az újonnan épült sportcsarnokot. Február 15-én t. Czikó László segédlelkész tartott szentmisét az újonnan épített római katolikus templomban. Február 16-án pedig Budapestre utazott a delegáció, ellátogattak az Országházba. Kövér László országgyűlési elnök köszöntötte a küldöttséget – a dolgozószobájába is beinvitálva őket. Miután bejárták a Néprajzi Múzeum állandó és időszaki tárlatát, többen a Gellért Fürdőben pihenték ki fáradalmaikat.
A Hóvirág Néptáncegyüttes fiataljai kétszer is megmutathatták tánctudásukat Szigetszentmiklóson. Két táncrendet mutattak be az ajándékátadón, és a táncházban is ropták. A küldöttség részt vett a vasárnapi szentmisén, a szertartást Hutóczky Béla plébános végezte, prédikált Czikó László lelkipásztor.
Jó hangulatú, tanulságos tapasztalatcserét tudhat maga mögött a közel negyvenfős delegáció.

Borsos Júlia