2020. január 19., vasárnap - Sára, Márió
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Szeptemberre elkészülhet a háromkúti közösségi ház
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Szeptemberre elkészülhet a háromkúti közösségi ház Nyomtatás E-mail
2013. július 03. szerda 14:18
A Háromkútért Egyesület három esztendeje próbálja kivitelezni egy közösségi ház építését. Imrea Anna tanítónõ és Nagy Erzsébet falugondnok azóta naponta mozdítanak valamit, kopogtatnak, kérnek, nógatnak

Előbb a telek megszerzése okozott gubancot, hiszen adományozó lett volna kettő is, de nem úgy, hogy adásvételi szerződéssel pecsételjék meg a teleknek az egyesület tulajdonába kerülését. Harmadik az Isten igaza, tartja a népi mondás. Háromkúton ez beigazolódott. Közben a tervek elkészültek, de az új helyszín miatt az új környezethez kellett alakítani azokat. Ma már minden egyenesben van – tudtuk meg Madaras Pétertõl, a tervek elkészítőjétől. A pillanatnyilag iskolának használt épület valóban kényszermegoldás, de a több mint 30 gyermek (iskolás és óvodás) oktatásának fontossága mindent felülír.
Három esztendeje vár – nem karba tett kézzel! – az egyesület. A várakozást nehezíti, hogy időközben leégett a falu régi iskolája, aminek következtében tanoda nélkül maradtak a gyermekek. A közösségi ház építéséhez a kötelező engedélyek beszerzése nélkül aligha kezdhetnek hozzá, de reménykednek, hogy július folyamán, az engedélyek megszerzése után, az építkezéseket semmi nem fogja akadályozni.
Háromkút magyar nyelvű oktatásának támogatása érdekében példás volt az összefogás eddig is, de az egyesület számára igényelt terület megszerzése, és nevére való telekkönyvezése nagyon sok pénzt emésztett fel, ráadásul a mai információcserében oly fontos világhálós kapcsolat hiánya mind a külhoni, mind a honi támogatókkal tartott kapcsolatban újabb akadályt jelent. De azt meg nem akadályozza. Múlt héten például Budapest Terézváros (VI. ker.) önkormányzatának képviselői látogattak Háromkútra: körülnézni, a támogatás milyenségét megállapítani, annak mértékét lehetőleg még e hónap végén megszavaztatni a testülettel. A gyergyószentmiklósi főesperesség is bejelentette anyagi támogatását, bizonyára akadnak még adakozók, jótevők. Ismerve a háromkúti összefogást, melynek eredményeként közmunkából készül el nemsokára a 20 ár területet bekerítő kerítés is, bizonyára az építkezések megkezdése után is akad majd munkaerő a faluból is.
Jelenleg az engedélyek beszerzése folyik. (Ebből is tarthatna kiselőadást a lelkes tanítónő és a falugondnok.) Ennek ellenére, a tervező sem tartja lehetetlennek a tanítónő álmát: az új épület szeptemberi avatását.

Bajna György