2019. október 23., szerda - KÖZT.KIKIÁLT., Gyöngyi
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Régészeti feltárásokat tervez a gyergyószentmiklósi múzeum
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Régészeti feltárásokat tervez a gyergyószentmiklósi múzeum Nyomtatás E-mail
2009. május 07. csütörtök 09:24
Meglehetősen szűkös költségvetésből gazdálkodik idén a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, emiatt számos év eleji terv megvalósítása várat még magára – fejtette ki a tegnapi sajtótájékoztatóján Csergő Tibor múzeumigazgató, hozzáfűzve, hogy a pénztelenség ellenére sikerként könyveli el a márciusban megnyitott 1848–49-es szabadságharc ereklyéi témájú kiállítást, amelynek eddig több mint ezer látogatója volt.

A kiállítás továbbra is megtekinthető májusban, sőt hétvégeken is látogatható 10–18 óra között, ugyanis a múzeum májustól áttért a nyári nyitvatartási programra. Újabb tárlatot május 8-án nyitnak a Pro Art Galériában, ez alkalommal Hadik Gyula Munkácsy-díjas magyarországi szobrászművész életműkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

„Több mint 1600 gyerek vett részt a csíkszeredai múzeumban a Tatárjárás Magyarországon című kiállítás mellé szervezett múzeumpedagógiai foglalkoztatáson” – számolt be Csergő, kifejtve, hogy a nyolc vasárnapon át zajló tevékenységet Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert összegből a gyergyószentmiklósi múzeum mellett működő Csabafiak és Portéka egyesületek szakemberei vezették.

Júniusban Szent Iván-napja körül csatlakoznának a múzeumi fehér éjszakák elnevezésű európai programhoz, ezért megszerveznék a múzeum nyílt napját, és reggeltől estig tartó programajánlattal várják az érdeklődőket. Ugyanakkor a tervek között szerepel augusztus folyamán a Piricske-tetőn lévő egykori vámnál végzendő régészeti kutatás, és ezzel párhuzamosan feltárásokat végeznek a város határában lévő Botváránál is.

„Előbbinek a magyar történelmi vonatkozása, utóbbi a székelység történelmi vonatkozásában jelentős” – hangsúlyozta az igazgató, hozzáfűzve, hogy jelenleg a Tinka-malom felújítása zajlik, amit szeretnének mielőbb működésbe hozni, hogy már nyáron látogathassák a turisták. 2008-ban a Tarisznyás Márton Múzeum sikeres esztendőt zárt, a kiállításmegnyitókat és egyéb múzeumi rendezvényeket leszámítva több mint 5000 jegyet adtak el a múlt évben.

„A legnagyobb sikernek mindenképp Jakab Gyula kőzet- és ásványtani kiállításának megnyitása volt, ami jelenleg is a múzeum egyik állandó kiállítása” – fejtette ki az igazgató, aki szintén a sikerek között könyveli el a Magyar Nemzeti Múzeumtól kiállításra kért Térbe zárt pillanat című sztereofotó-kiállítást is. Mint mondta ennek a kiállításnak a kurátora a Tarisznyás Márton Múzeum volt, és örömmel nyugtázta, hogy Erdély-szinten több mint 12 000 látogatója volt a nem hétköznapi fotókiállításnak.

Forrás: Krónika