2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Problémás fűtéstámogatás
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Problémás fűtéstámogatás Nyomtatás E-mail
2012. október 25. csütörtök 13:51
Fokozatosan törli majd el a kormány a fûtéstámogatást, a kabinet jelenleg a helyi önkormányzatokkal közösen keresi a lakosság számára is elõnyös megoldást a szubvenciók megszüntetésére. Elképzelhetõ, hogy a kabinet az önkormányzatokon keresztül finanszírozni fogja a fûtésrendszerek korszerûsítését – jelentette be október 9-én tartott sajtótájékoztatóján Victor Ponta miniszterelnök.

„A központi szubvenciók eltörlése meglehetõsen hirtelen folyamat volt, a települések többségére pedig emiatt szinte elviselhetetlen teher nehezedett az elmúlt télen. Jelenleg a belügy- és pénzügyminisztériummal azon dolgozunk, hogy mindenki számára elõnyös megoldást találjunk a támogatások fokozatos megvonására” – fogalmazott a miniszterelnök.
Mint ismeretes, a kormány még tavaly a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások eredményeként vállalta, hogy megvonja a fûtéstámogatást, így a havi fûtés- és melegvízszámla annak függvényében változik, hogy az önkormányzatok milyen mértékben tudják majd saját költségvetésükbõl biztosítani a támogatást.
Az IMF nyomására ugyanakkor már ez év szeptember közepétõl a lakosság számára 5 százalékkal, az ipari fogyasztók számára pedig 10 százalékkal emelkedett a földgáz ára. Az elektromos energia árát már jelen hónaptól emelték 3 százalékkal az ipari fogyasztók számára, a lakosság jövõ év júliusától kell majd többet fizessen az áramért.

Idén is lesz fûtéspótlék
A 2011/70-es sürgõsségi kormányrendelet értelmében idén még kaphatnak fûtéstámogatást azok a gázzal vagy fával fûtõ családok, akiknél az egy fõre esõ nettó jövedelem nem haladja meg a 615 lejt, a távfûtéses lakásokban élõk akkor jogosultak fûtéstámogatásra, ha az egy fõre esõ nettó jövedelmük nem haladja meg a 786 lejt, az egyedül élõ személyek esetében ez az érték 1082 lej.

Fûtéstámogatáshoz szükséges iratok
A fûtéstámogatás igénylésekor a kérvényezõ ki kell töltsön egy ûrlapot, azonkívül másolatot kell készítsen az adott háztartásban élõk személyigazolványáról (14 évnél fiatalabbak esetében a születési bizonyítványról). Továbbá csatolni kell minden egyes, a háztartásban élõ személy jövedelmi bizonylatait (fizetési igazolás az elmúlt hónap nettó jövedelmérõl, esetenként nyugdíj, munkanélküli segély, gyermeksegély, családi pótlék szelvénye, erdõs területre jövedelmi igazolás a közbirtokosságoktól). Azok, akik nem rendelkeznek semmiféle állandó jövedelemmel, be kell nyújtsanak egy errõl szóló kézzel írott nyilatkozatot. Szükséges továbbá egy igazolás a mezõgazdasági nyilvántartástól, ami azt igazolja, hogy az igénylõnek nincs 1 hektárnál nagyobb háztáji földterülete városon és 2 hektárnál több erdõje vagy más mezõgazdasági területe. Kell még igazolás a helyi pénzügyi hivataltól, miszerint a tulajdonában levõ gépkocsi hengerûrtartalma 1600 köbcentisnél kisebb.

Ki nem jogosult fûtéstámogatásra?
Továbbra sem kaphat támogatást az a személy, akinek több ingatlan van a tulajdonában, ha 1600 köbcentiméternél nagyobb hengerûrtartalmú autó tulajdonosa, ha bankszámláján 3000 lejnél nagyobb összeg található, mint ahogyan a jacht, traktor, az olajprés, vagy láncfûrész birtoklása is kizáró feltétel. Nem részesülnek támogatásban azok sem, akik 2–3 hektárnál nagyobb szántófölddel, kaszálóval, vagy erdõvel rendelkeznek. Kizáró ok a háromnál több szarvasmarha, az ötnél több sertés, a húsznál több juh vagy kecske és a 15-nél több méhcsalád tartása.

Összeállította: Borsos Júlia