2019. december 7., szombat - Ambrus
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Összefogtak a Csíky-kert felújítása érdekében
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Összefogtak a Csíky-kert felújítása érdekében Nyomtatás E-mail
2009. június 08. hétfő 09:05
Több intézmény összefogása révén állították helyre a több mint százéves, Csíky-kert néven közismert dendrológiai parkot Gyergyószentmiklóson. A Naturland Alapítvány, a BBTE Gyergyószentmiklósra kihelyezett földrajz-idegenforgalom tagozata és a Benedek Tanulmányi Ház együttműködése révén, a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia közös pályázati kiírásán nyert összegből, illetve a helyi vállalkozók anyagi támogatásával sikerült felújítani a két eliszaposodott forrást, kijavítottak egy sétányt, padokat, ugyanakkor szemeteskosarakat helyeztek el az elmúlt század elején létesített, 16 hektáros parkban.

Szombaton a szakszerűen végzett, több mint két hónapig tartó munkát a Csíky-kert Napja rendezvénnyel zárták a nemes cél érdekében összefogó intézmények. „A Csíky-kert valójában a 20. századnak készült, kár, hogy nem tudtunk élni a páratlan lehetőséggel” – jelentette ki előadásában Csergő Tibor történész a rendezvény keretében szervezett tudományos konferencián.

Jótékonykodó együttműködés. Közmunka révén rehabilitálták a gyergyószéki város egyik büszkeségét.

Mint mondta, Csíkszeredában abban a korszakban jött létre a Zsögöd-fürdő, Székelyudvarhelyen a Szejke-fürdő, Gyergyószentmiklóson pedig Csíky Dénes magánkezdeményezésének köszönhetően a frissen felújított park, amely a polgáriasodó városlakók szabadidejének hasznos eltöltését szolgálta volna.

Sajnos a kommunizmus évei alatt tevékenykedő városvezetés nem sok gondot fordított a dendrológiai park megőrzésére: az új évezred elején már egy gondozatlan, elvadult, elburjánosodott kert látványát keltette, mindazonáltal, hogy a kertben helyet kapó két intézmény, a Szent Benedek Tanulmányi Ház és BBTE kihelyezett földrajz karának vezetői igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a létesítmény állapota.

A BBTE kihelyezett tagozata 2008-ban hosszú távú bérleti szerződést kötött az önkormányzattal a kert gondozása érdekében, így elkezdődhetett a felújítási terv kivitelezése is. A szakemberek szerint annyi ritka növény- és állatfaj él még mindig a kertben, hogy csodálatos tanösvényeket lehetne kialakítani, illetve teraszos, lépcsőzetes része pedig rendkívül alkalmas egy olyan szemléltető kert kialakítására, ahol különféle növényfajtákat lehetne bemutatni. Dr. Dombay István, a BBTE kihelyezett tagozatának igazgatója szerint a kertben egy turisztikai központ is helyet kaphatna, tervben van ugyanakkor egy Csíky Dénes-emlékház létrehozása is.