2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Nem potyára kérdezgettünk
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Nem potyára kérdezgettünk Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 09:28
Szeptember hónap első lapszámában arról kérdeztük olvasóinkat, mi a véleményük a Téglagyárnál tervezett építkezésről.

A szelvénybeküldők 18 százaléka nem válaszolt kérdésünkre. A válaszadók véleménye megoszlik. Sokan ellenzik a tervezett építkezést, olvasóink 45 százaléka gondolja úgy, hogy hiábavaló az építkezés, mert majdani lakói nem érdemlik meg, nem értékelnék, hamar megrongálnák. „Még mindig nem látják be, hogy oda minden kár, mert úgyis tönkre- teszik. Belőlük sose lesz ember”; „Fölöslegesnek tartom, ócskavasnak el fogják hordani”; „Építsenek vécét nekik és takarítsák is, mert ők nem fogják, az biztos. Rendszerváltás óta csak őket tutujgatjuk, meg is van az eredménye, fényes nappal vernek, mikor kit akarnak”; „Fölösleges kiadás lesz”; „Oda építeni nem érdemes, nem vigyáznak semmire, törnek-zúznak, előbb meg kell nevelni őket”; „Fölösleges”; „Az építkezési terv nem rossz, csak az a baj, hogy aki úgy nőtt fel, mint az ott lakók, nem tudják megbecsülni és rendben tartani, és az is olyan lesz, mint amilyen most a telep, azt is tönkre fogják tenni. Annyiban jó, hogy elbontják azt a sok ilyen-olyan épületet és ennyi. Kár a kidobott pénzért. <>”; „Amit akar az az úr, kudarcot fog vallani, mert azok nem olyanok, mint az anyaországi cigányok. Röviden: neveletlenek. Az építkezés őket nem fogja meg”; „Az ott lakó népség nagy része, sajnos, primitív és szinte nevelhetetlen, ezért az építménynek nem tudok jobb sorsot elképzelni, mint az iskolának”; „Szerintem nem érdemes, mert nem kímélik – összetörnek mindent – a város egy másik részébe érdemes építeni”; „Lehet, hogy jó lesz, de ezek a romák úgy megszokták a tolvajlást, hogy én nem remélek semmi jót tőlük. Csak, ha karanténba zárjuk, ami törvénytelen, de jó lenne.”
A szelvénybeküldők 39 százalékának vannak ugyan fenntartásai, de bizakodóak. „A véleményem nem rossz ezzel az építkezéssel kapcsolatosan, csak nem tudom, mennyire éri meg és érdemlik meg azok, akinek készül mindaz, ami készül, de remélem, csak lesz, aki megbecsülje”; „A tervezetről jó a véleményem, de biztos, hogy nem lesz hosszas életű, bár ne lenne igazam és hosszú ideig tartana.”; „Nagyon szép és jó, csak maradjon meg, nem úgy, mint sok esetben az iskola és a kerítés, amit leromboltak”; „Építkezni lehet, de azt meg is kell tartani és kímélni.”
Hűséges olvasóink csupán 16 százaléka helyesli a tervezett építkezést. „ Megfelelő”; „Nagyon helyes!! Már ideje, hogy a gyergyói cigányokat <>, sajnos, mindig jönnek idegenek”; „Jónak látom, amúgy is a mostani kialakult helyzetben, nehéz jót tenni. Ha van valaki, aki akar valamit, azt segíteni kell”; „Drukkolok, hogy sikerüljön”; „Az ötlet jó”; „Ha segítik a romákat, hogy tisztességesebben éljenek, akkor csak dicséretre méltó”; „Jó dolog, csak tudják véghezvinni”; „Ha kicsit is sikerül őket nevelni, akkor hasznos”; „Rendben van.”

Szeptember hónap második lapszámában az olvasóink környezetében élő romák viselkedéséről vártunk véleményeket.
A válaszadók az összes létező negatív sztereotípiát megemlítették, amit a cigányokról általában gondolnak a más etnikumúak. Egyetlen olvasónk tartja elfogadhatónak a romák viselkedését: „A szárhegyi romák is azok, amik, de itthon rosszat nem csinálhatnak. Gyermekeiket rendesen járatják iskolába, és a mi gyermekeink sincsenek rasszizmusra nevelve, mert jól viselkednek, és együtt játszanak az iskolában.”
Többségük elfogadhatatlannak tartja. „Most már nem lehet bírni velük”; „Katasztrofális. Dolgozni nem akarnak, mert úgyis pénzt kapnak. Kéregetnek. Mocskolnak. <>”; „ ősemberekhez illő magatartást tanúsítanak. Nem tudom elképzelni ilyen faj integrálását a közeljövőben”; „Rendetlenek, piszkosak, lopnak, szemtelenek”; „Szörnyű, amit elkövetnek a romák városunkban. Kéregetnek, köpködnek, csoportosan járnak, és mindenkibe belekötnek, ha nem adsz valamit. Büdösek, zajosak és nagyon agresszívak. Kibírhatatlan állapot”; „Hangoskodnak”; „ Elítélendő! Nevelhetetlenek, sajnos”; „Rájuk kellene szólni, mert azt csinálnak, amit akarnak, kell félni tőlük”; „ Minősíthetetlen. Mindent megengednek maguknak”; „Elég szemtelenül viselkednek, főleg a gyerekek, már a Kaufland előtt is ott vannak”; „Sose fognak emberré válni, mert érzik a politikusok pártfogását. Kérdés, hogy lesz-e még hely a mi gyermekeinknek ebben a városban, ha így szaporodni hagyják”; „Felháborító! Szemetelnek, lopnak, verekednek, ordibálnak, szükségüket végzik mindenhol – ahol rájuk jön. Hol vannak ilyenkor a jól fizetett rendőrök? Meddig megy így tovább?”; „Nagyon mocskosak, ahol elmennek maguk után hagynak minden szemetet!”; „Kibírhatatlan! Rengetegen vannak. Mindjárt ők uralják a várost. Ki kell tiltani az egészet, mindenkit fenyegetnek, lovaikat bárhol legeltethetik, ha szólsz, meg is vernek. Büdösek. Nem idevalók”; „Semmirevaló népség. A világon mindenhol inkább ölnek, rabolnak, csak, hogy dolgozni ne kelljen.”
Olvasóink közül csak néhányan ismerik el azt, hogy a romák között is van jó ember. „Ez nagyon régi téma és az is marad. Az itteni romákkal, tisztelet a kivétel, nem is lenne olyan sok baj, csak nem kellett volna megengedni, hogy az idegen romák városunkba letelepedjenek. Mindjárt úgy járunk, hogy még nappal sem merjük nyitva tartani a lakást. Már szinte ott vagyunk”; „Lehet, hogy öt százalékukról lehet jó a véleményem, de 95 százalékukról semmi jót nem lehet mondani”; „A véleményem a helyi romák viselkedéséről, részben megfelelőnek tartom, részben nem, mert sajnos, a szükség törvényt bont, az ő közösségükben is, ami sajnos, néha kellemetlenséget okoz a lakosságnak, tehát jó az óvatosság”; „Nehéz megítélni, mert úgy vannak ők is, mint mi – jók is, rosszak is!”; „Nem vagyok megelégedve! A felnőttek még éjszaka is <>. A gyerekek pedig nappal. Bicikliztem a 4-es kilométernél, három gyerek jött lefelé és kértek <>. Nem volt. Ahogy elhaladtam, megdobáltak kővel”; „Félek az utcán tőlük. Nem szabadott volna már az elsőket megengedni, hogy letelepedjenek, most már nem lehet őket rendre tanítani”; „Lusták, piszkosak (90 százalékuk). Mindjárt uralkodnak felettünk. Valamit tennünk kellene, de nem tudom, hogy mit lehet”; „Az itt született romák munkások voltak, de amióta több száz bevándorló, idegen romát beengedtek a városba, garázdálkodnak, és még a dolgozó romák is félnek tőlük. Nem lenne szabad egyet sem beengedni a városba, ezek a tolvaj gazemberek menjenek oda, ahol születtek.”
A szelvénybeküldők 10 százaléka nem válaszolt kérdésünkre.

Borsos Júlia