2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Megszületett a testvérkapcsolat Somorja és Gyergyószentmiklós között
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Megszületett a testvérkapcsolat Somorja és Gyergyószentmiklós között Nyomtatás E-mail
2013. február 19. kedd 11:12
Egy Gyergyószentmiklóst képviselő csoport látogatott Somorjára január 24-én, hogy a dísztanácsülés során már jelzett testvérvárosi kapcsolatnak hivatalos formát adjanak. Mezei János polgármester és Bárdos Gábor somorjai polgármester aláírták a papírokat, letették az esküt, így a szlovákiai település hivatalosan testvérváros lett.

A Somorjára utazó városvezetés tönkölylisztből készült kenyérrel ajándékozta meg az új testvértelepülést. Csibi Mártitól, a hivatal munkatársától megtudtuk, két éve fogalmazódott meg a testvérkapcsolat kialakítása, alapötlete Selyem Andrástól származik.
A tizenháromezer lakosú település gazdag vidéknek számít, ahonnan gyorsan elérhetők a nagyobb városok, ennek köszönhetően sok előnyt élvez, költségvetése háromszorosa a Gyergyószentmiklósinak. Mivel a város ötven százaléka magyar, másképp élik meg a nemzettudatot, jobban kell harcolniuk azért is, hogy a magyar gyerekeket magyar iskolákba adják. Viszont irigylésre méltónak találják azt, hogy amíg Somorján városlakókról, addig Gyergyószentmiklóson közösségről lehet beszélni – magyarázta Csibi Márti.
A kapcsolatok kialakítása már megtörtént, művelődési, gazdasági, turisztikai és sport szempontjából is van lehetőség az együttműködésre. Somorján a vízi turizmus népszerű, így az EKE és a Vízi Turista Klub közt jöhet létre kapcsolat, de ugyanúgy a művészeti iskolák, különböző sportágak, néptáncegyüttesek között is van együttműködési lehetőség. Csibi Márti szerint példát vehetnek a testvértelepülésen jól működő rendszerekről, ilyen a köztisztaság fenntartása, az önkéntes tűzoltó-alakulat hatékony munkája, illetve a térfigyelő kamerák hasznosítása.
Testvérvárosi kapcsolatok hozadéka
Gyergyószentmiklós a testvérvárosoknak köszönhetően már több előnyre tett szert. Egerrel közösen vett részt az Urbact II. programban. Kiskunmajsával közösen csatlakoztak megújuló energiákkal kapcsolatos pályázathoz, amelynek nyitókonferenciája február 8–10. között lesz Kiskunmajsán. Ennek célja, egymástól tanulva, hatékonyan használni fel a megújuló energiaforrásokat. Mezei Dénes Emőke, a hivatal sajtóreferense érdekességként megemlítette, hogy 1993-ban több településsel lépett testvérkapcsolatba a város, így a húszéves évfordulót a nyári rendezvénysorozat keretében ünneplik meg.

Csata Beáta