2019. október 23., szerda - KÖZT.KIKIÁLT., Gyöngyi
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Megoldódik a fűtésprobléma Gyergyószentmiklóson?
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Megoldódik a fűtésprobléma Gyergyószentmiklóson? Nyomtatás E-mail
2009. augusztus 18. kedd 08:49
Versenytárgyalás nélkül, a magyarországi törzstőkéjű, de Gyergyószentmiklóson bejegyzett Thermoenergy Kft. részvényei 80 százalékának megvásárlásával szerezte meg a szintén magyarországi Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) Nyrt. a gyergyószentmiklósi távhőszolgáltatás és fűtéshálózat korszerűsítésének jogát. Ezt megelőzően a Hargita megyei város fűtéshálózatának korszerűsítése többször terítékre került a helyi tanács ülésein, a lehetséges változatok között szerepelt a Pál Árpád képviselő által javasolt, pályázati úton, kormánypénzből történő rehabilitációs program is.

Meghiúsult elképzelések

A gyergyószentmiklósi fűtéshálózat korszerűsítése közel két évtizedes problémája a megyei jogú város élén egymást váltó önkormányzatoknak. A lehetséges megoldások között szerepelt többek közt egy Svájci program néven ismert svájci kormánypénzek bevonásával történő felújítási változat is, amelyet hajdanában Pál Árpád parlamenti képviselő még polgármesterként szorgalmazott. Ezt az elképzelést azonban nem támogatta a polgármesteri székben Pált követő Pap József, így az Európai Unióhoz való 2007-es csatlakozást megelőzően a svájci kormány levélben tájékoztatta az önkormányzatot, hogy nem óhajtja a továbbiakban támogatni a projektet. Időközben Gyergyószentmiklós is csatlakozott az országos földgázhálózathoz, és úgy tűnt, ezzel megszűnik a város tömbháznegyedeiben lakók fűtés- és melegvíz-szolgáltatás körüli gondja. Azonban a földgáz bevezetése sem hozott végleges megoldást, ugyanis az időközben elöregedett és óriási veszteségeket termelő fűtéshálózat korszerűsítése továbbra is megoldandó feladat volt a városvezetés számára.

Elavult rendszer

A 2008-as helyhatósági választásokat követően, a választást nyert magyar polgári párti Mezei János polgármesternek még hivatalos beiktatását megelőzően szembesülnie kellett a távhő- és melegvíz-szolgáltató GO Rt.  eladósodásával, melynek következtében a földgázszolgáltató Hargita Gáz Rt. már tavaly nyáron egy hónapnyi időre szüneteltette a gázszolgáltatást. Az egyre halmozódó adósságok ellenére a téli fűtésszezon félnapos kiesést leszámítva zökkenőmentesenek mondható, azonban az adósságok nem törlesztése végett immár több mint két hónapja nincs melegvíz-szolgáltatás Gyergyószentmiklós két legnagyobb lakónegyedében, a Virág és Bucsin negyedekben. Az intézkedés hozzávetőleg háromezer családot érint. Eközben tanácsülések sorozatán, illetve egy, a helyi RMDSZ RMDSZ által szervezett lakossági fórumon vitatták meg a fűtéshálózat felújításának lehetőségeit. Pál Árpád képviselőtől, aki ígéretet tett arra, hogy utánanéz és kieszközli a kormánytámogatást a projektre, konkrét javaslatot kért az önkormányzat, amit megalapozatlansága miatt elvetettek.
Végül az augusztus 13-i rendkívüli tanácsülésen elfogadták Mezei János polgármester javaslatát, amely külföldi befektető, nevezetesen a magyarországi RFV Nyrt. által hozandó tőke bevonásával történő fűtéshálózat-felújítást célozza. Ugyanakkor egyetértettek azzal is, hogy a GO Rt., helyi közüzemek, illetve a Thermoenergy Kft. közötti, még mindig érvényben lévő szerződést – minekutána a magyarországi RFV. Nyrt. felvásárolta a Thermoenergy többségi részvényeit – módosítják. Az ügylet lebonyolítását a közgyűlés Mezei János polgármesterre ruházta.

Az új szerződés 25 éves futamidejű, mely időszakban az RFV 8,4 millió eurót kíván beruházni, és évi 10 millió lejnyi árbevétellel számol. A felújítási munkálatok elkezdését az RFV Nyrt. – kiadott közleménye értelmében – a szerződéskötés elhúzódása miatt november elsejétől vállalja. A tervek szerint a már meglévő régi kazánok mellé négy darab faaprítékot hasznosító kazánt üzemelnek be, kicserélik 12 kilométeres hosszúságban a hőközponti tápvezetéket, illetve 220 darab kisfogyasztói hőközpontot építenek be a rendszerbe, és felépítenek egy 15 ezer köbméteres csarnokot a tüzelőanyag tárolására.

Forrás: Krónika.ro