2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Mégiscsak emelkedik az adó?
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Mégiscsak emelkedik az adó? Nyomtatás E-mail
2013. január 18. péntek 11:07
Hiába döntött a tavalyi év utolsó ülésén a képviselő-testület arról, hogy idén nem növelik az adókat. A kormány emeli a magánszemélyek tulajdonában levő ingatlanok adókulcsát, így várhatóan mégiscsak többet kell fizetni.

Minden évben december 31-ig kötelező módon el kell fogadni a helyi adókat és illetékeket. Az alapértékek meghatározását a 956/2009-es kormányrendelet szabályozta, egészen 2013. január 1-ig. Megjelent azonban egy új kormányrendelet, amely a fizikai személyek tulajdonában levő ingatlanok adókivetésekor megszabott alapösszeget szabályozza. Tizenhat százalékkal megemelték az alapértéket, ezzel a módosítással kell kiegészíteni a legutóbbi határozatot – ismertette a január 7-i rendkívüli tanácsülésen előterjesztett határozattervezetet Nagy Zoltán, alpolgármester. „A kormányrendelettel hozzuk összhangba a korábbi tanácshatározatunkat” – fogalmazott. Kilenc tanácsos vett részt az ülésen, egyhangúan elfogadták a módosítást.
Az ülést követően ezt egyszerűsített példával magyarázta az alpolgármester: aki tavaly 100 lejt fizetett, idén 116-ot fizet majd. Például egy 63 négyzetméter felületű tömbházlakás esetében a 63-at megszorozzuk 935-el (az új alapértékkel – ami aszerint változik, hogy betonból, téglából, vagy fából épült-e a ház, bevezették-e a hálózati vizet stb.), majd a zónánkét meghatározott értékkel (mert az sem mindegy, hogy az ingatlan hol helyezkedik el) – ebben az esetben 2,4-gyel, legvégül megszorozzuk 0,01-gyel. Ebből, az illetékesek szerint, az következik, hogy a tulaj 141 lej adót kell fizessen. Ilyenformán magát az adót nem emelték meg (bár törvény írja elő, hogy a helyi önkormányzatok legtöbb 20 százalékkal megemelhetnék, s ezt Gyergyószentmiklóson továbbra is a minimumon tartják), mégis a magánszemélyek nagyobb összeget kell fizessenek ingatlanjaik után.
Mi várható?
A helyi adókat háromévente lehet módosítani az inflációs ráta függvényében. Az elmúlt három év összege alapján ez 16,05-nek felel meg – tehát innen a 16 százalékos emelés.
A Mediafax hírügynökség értesülései szerint, várhatóan január 9-én egy újabb kormányhatározattal módosítják majd az adótörvénykönyvet. Nem köteleznék az emelést, az önkormányzatra bíznák a döntést. Amint meglesz a kormányrendelet, megjelenik a Hivatalos Közlönyben, meghatározzák, hogy mikortól fog érvénybe lépni, akkor a tanácstestület ismét összegyűl, és megvitatják a változást – tudtuk meg Mezei D. Emőkétől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. A városháza pénzügyi osztályának jogásza, Selyem Hideg Norbert ezt azzal egészítette ki, hogy az inflációhoz igazított mutatót tavasszal kellett volna meghatározza a kormány. A hatályos jogszabály értelmében a szerdán, utólag meghozott döntés csak a következő évben lehet érvényes.
Az év első hetében, tekintettel a tisztázatlan körülményekre, Gyergyószentmiklóson senki sem fizette be adóját – válaszolt kérdésünkre Lăcătuşu Livia, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának vezetője. (Szerk. megj.: politikusok egymásnak ellentmondó, szemrehányó közleményei láttak napvilágot a témában. A helyi adók és illetékek megállapítása körül kialakult zűrzavar valószínűleg csak a hónap harmadik hetében tisztul le.)
Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, azok a magánszemélyek, akik március 31-ig befizetik az egész évi épület-, terület-, autóadójukat, és visszamenőleg nincs tartozásuk, tíz százalék adókedvezményben részesülnek.

Borsos Júlia