2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Magyar Kultúra Napját ünnepelte városunk
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Magyar Kultúra Napját ünnepelte városunk Nyomtatás E-mail
2014. január 31. péntek 10:21
Mint minden évben idén is helyet kapott a Magyar Kultúra napja a gyergyószentmiklósiak naptárában. A megemlékezés alkalmat ad arra, hogy ápoljuk hagyományainkat, értékeinket, ne csak beszéljünk róla, de gyakoroljuk is azt.
Városunkban a rendezvénysorozatot a Városi könyvtár nyitotta Zsidó Ferenc „Laska Lajos” c. könyvének bemutatójával január 21-én, amit a Gyergyói Magyar Kultúráért Díj átadása követett a Művelődési Ház színháztermében. Idén Ördög István, a Gyergyói Néptáncegyüttes alapító tagja vehette át eme megtisztelő díjat. Közreműködtek: a Gyergyói Ipartestület Férfikara, a Kós Károly Általános Iskola 5. osztályos tanulói valamint a díjnyertes táncegyüttes.
Január 22-én a Tarisznyás Márton Múzeum adott helyet „ A táguló Gutenberg-Galaxis” kiállításnak. Mindezek után még mindig nem ért véget a kultúránkért való megemlékezés, ugyanis testvérvárosunkkal, Rákosmente Önkormányzatával ünnepelhettünk Budapesten a XVII. kerületben, ahol többek között az erdélyi származású Karsai Zsigmond festőművész kiállítását, majd Herczku Ágnes Bartók estje c. zenés-táncos hagyományőrző előadását tekinthettük meg.
A rendezvényen részt vettek: Rákosmente vezetői: Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármesterek, valamit a képviselő-testület több tagja: Dunai Mónika, Szabó Tiborné, dr. Bényi Zsolt, dr. Fenke Ferenc, Rózsahegyi Péter, Virág Mihály Lukoczki Károly és Ruthner György, továbbá Gyergyószentmiklós testvérvárosi delegációja: Szentjobbi Boglárka külkapcsolati képviselő, Kozma Tünde képviselőjelölt.