2019. december 13., péntek - Luca, Otília
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Magyar gépészek találkoztak Gyergyószentmiklóson
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Magyar gépészek találkoztak Gyergyószentmiklóson Nyomtatás E-mail
2009. április 30. csütörtök 07:02
Több mint száz résztvevő érkezett a Kárpát-medence minden régiójából a Gyergyószentmiklóson szervezett 17. Nemzetközi Gépészeti Találkozóra. Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) szervezésében múlt hét végén lezajlott rendezvény első napján a résztvevők kiránduláson vettek részt, melynek során megtekintették a Gyilkos-tót és a Békás-szorost, illetve megnézték a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyt és a gyergyóditrói templomot.

A tényleges konferencia – melynek keretében kilencven szakdolgozat került bemutatásra – szombaton zajlott a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében. „A magyar gépészek találkozójának az egyik legfőbb célkitűzése a műszaki anyanyelv ápolása” – mondta a Krónika kérdésére dr. Csibi Vencel-József professzor, az EMT gépészeti szakosztályának elnöke, hozzáfűzve, hogy emellett természetesen számos műszaki újdonság is terítékre került.

Mint mondta, a részt vevő gépészmérnökök többsége nem az anyanyelvén sajátította el szakmáját, és többször is szembesültek azzal a kényelmetlen helyzettel, hogy magyarországi kollégáikkal nehezen tudtak szót érteni szakmai dolgokban.

A plenárison több érdekes előadás is elhangzott, melyeket a nem szakmabeli érdeklődők is figyelemmel követtek. A gyergyószentmiklósi dr. Márton László Székelyföldi vízimalmok térben és időben című előadásából megtudhatták, hogy hajdanán a vízikerék meghajtású gépeket a gabonafélék őrlése mellett mennyi mindenre használták.

Dreyer Mathias Roman, Gál Péter és Solecki Levente Quo vadis, automobil? című előadásán arról is értesülhettek, milyen kihívások elé néznek az európai autógyárak a 21. század elején. Tisza Miklós a lemezgyártásban alkalmazott anyagok és technológiák fejlesztéséről számolt be, Csibi Vencel-József pedig az esélyegyenlőségi törvény előírásainak való megfelelésről, illetve a minőségi városi közlekedés fejlesztési lehetőségeiről értekezett.

Forrás: Krónika