2020. január 19., vasárnap - Sára, Márió
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Kutyatartási Szabályzat Gyergyószentmiklóson
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kutyatartási Szabályzat Gyergyószentmiklóson Nyomtatás E-mail
2013. július 18. csütörtök 13:16
Szabályzat jóváhagyása, amely a kutyák, macskák tenyésztésére, gondozására, szaporodására, valamint ezen állatok elhagyására vonatkozik Gyergyószentmiklós területén.

- Kivonat -


Általános rendelkezések

- A kutyák és macskák tartása Gyergyószentmiklós területén csak az érvényben lévő törvények tiszteletben tartásával, a közegészségügy, valamint az állatok egészségének megőrzése mellett lehetséges.
- Jelen szabályzat értelmében állattartó gazdának minősül minden fizikai, illetve jogi személy, akinek a tulajdonában valamilyen állat van.
- A szabályzat értelmében az állatok sterilizálása alatt a következők értendők: kasztrálás, illetve ivartalanítás.

Kutyák és macskák nevelése, tartása

- Az állattartó gazdáknak rendelkezniük kell egyfajta egészségügyi könyvvel, amely minden egészségügyi beavatkozást tartalmaz (oltás, féregtelenítés).
- Az egészségügyi könyvek kibocsátása az érvényben lévő törvények értelmében az állatorvosi rendelők hatáskörébe tartozik.
- Azon állattartó gazdák, akik tömbházban élnek, az állattartáshoz a lakóközösség többségének az írásos beleegyezése, valamint a közvetlen szomszédok mindegyikének egybehangzó beleegyezése szükséges.
- A lakószövetségek esetében a belegyezést a közös képviselő írja alá és bélyegzi le.
- Az állattartó gazdák kötelesek ügyelni az adott környezet, lépcsőház, zöldövezet tisztaságára.
- Közös udvaron tartott kisállatok esetében a fenti rendelkezések figyelembe vételével, a másik fél belegyezése szükséges.
- Magánházak esetében, az állattartás csak olyan jól elkerített helyen lehetséges, amely nem teszi lehetővé, az állatok magán-, illetve közterületre való kiszabadulását.
- Az állatok sétáltatása csak póráz használatával lehetséges, fajtától és mérettől függetlenül.
- Szájkosár használata kötelező a törvény által előírt, veszélyesnek minősülő kutyák esetén.
- Kutyasétáltatáskor a gazdák kötelesek maguknál tartatni egy nejlon tasakot az ürülék összeszedése érdekében, amelyet hermetikusan elzárva, a megfelelő szeméttározókba kötelesek bedobni.
- Tilos a sétáltatás a következő parkokban: - Szabadság tér, Művelődési Központ mellett található parkban, Testvériség sugarút 43-as tömbház előtti parkban, valamint a Szent István téren.
- Tilos továbbá a sétáltatás minden olyan helyen, ahol ezt tábla tiltja.
- Tilos továbbá kutyával bemenni a sport-, köz-, kulturális- és oktatási intézményekbe.
Kivételt képez ez alól, ha az állat valamilyen nevelési programban részesül, illetve mentesülnek a rendelkezés alól a rendőr, illetve munkakutyák.
- Állatok sétáltatása, csak olyan helyeken lehetséges, ahol ezt tábla, vagy más rendelkezés nem tiltja.
- Tilos Gyergyószentmiklós területén a harci kutyák tartása, ha ez, kutyaviadalok céljából történik, tilos továbbá, mindenféle kutyaviadal szervezése, lebonyolítása.
- A póráz nélküli, valamint nyilvántartásba nem vett állatok gazdátlan kutyáknak minősülnek és a Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó menhelyre kerülnek.
- A befogott, bár tulajdonossal rendelkező kutyák elengedése, (maximum 7 napon belül), csak a kötelező orvosi vizsgálatok, illetve a kiszabott büntetés kifizetése után lehetséges.
- Tilos bármilyen korú, nemű, fajtájú állat szabadon engedése a város területén. - Szigorúan tilos az elhullt állatok tetemének magán illetve közterületen való elhagyása, ilyen esetben a megfelelő szerveket kell értesíteni.
- Jogi személyek csak a megfelelő orvosi vizsgálatok után tarthatnak kutyákat biztosítva azt, hogy az állatok nem tudnak kiszabadulni a közterületre, továbbá kötelesek minden általuk tartott kutyát egészségügyi könyvvel ellátni.

Az állatok szaporodására és elhagyására vonatkozó rendelkezések

- Az állattartó gazdák kötelesek legkésőbb 48 órán belül a tulajdonba vételt követően, az állatot nyilvántartásba vetetni.
- A 6 hónaposnál idősebb kutyákat a tulajdonosoknak kötelességük sterilizáltatni, de legkésőbb a birtokba vételt követő 1 éven belül.
- Sterilizálást csak állatorvos végezhet, amelyet köteles az egészségügyi könyvbe bevezetni.
- Kivételt képeznek a sterilizálás alól, a tenyéssz engedéllyel rendelkező, kennelben tartott kutyák, valamint az úgynevezett munkakutyák, vagy azon kutyatartó gazdák, akik évi 35 lejt fizettek a kutyamenhely fenntartására.
- Kivételt képeznek továbbá azon állatok, amelyek esetében az állatorvos úgy dönt, hogy a sterilizálási folyamat az állat egészségét veszélyezteti.
- Minden kutyatartó nyilvántartásba vétetik. A nyilvántartás a Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozik.

Bírságok

- Egyes rendelkezések be nem tartása magánszemélyek esetében, a bírság 300-500 lejig, jogi személyek esetében 600-1000 lejig terjedhet.

Általános Rendelkezések

- A sterilizálási folyamattal egy időben a kutya nyilvántartásba vétele, chipezése is meg kell, hogy történjen, (chipezési folyamatot, a birtokbavételt követő 6 hónapon, sterilizálási folyamatot 1 éven belül el kell végezni).
- A chipelési folyamat, sterilizálás nélkül is elvégezhető.