2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Kutyaszánhajtás a Gyilkos-tón
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kutyaszánhajtás a Gyilkos-tón Nyomtatás E-mail
2013. február 19. kedd 11:05
Az egész ország területéről érkeznek versenyzők január 19–20-án a Forfun Egyesület, a gyergyói EKE illetve a gyergyószentmiklósi önkormányzat által harmadik alkalommal megszervezett kutyaszánhúzó-versenyre Gyilkos-tóra. Az egyre fejlődő rendezvény nagyszerű lehetőség a téli turizmus fellendítésére, idén ízelítőként néhány csapat a városban is tart egy bemutatót.

„Most már kezd gyökeret verni a sportág Romániában is, tíz éve alakultak az első csapatok, akik hobbi szinten űzték a kutyaszánhúzást, majd később amatőrök találkozva mérték össze tudásukat. Azóta van, aki már versenyekre jár, de olyan is, aki megmaradt hobbi szinten. Az országban sportágként még nincs bejegyezve, de több klub is létezik” – fejtette ki Laczkó-Angi László, a Forfun Egyesület alelnöke.
Hozzáfűzte: próbálják minél szélesebb körben népszerűsíteni ezt a sportágat, múlt hét végén Borszéken, a gyilkos-tóit követően Piatra Neamt-on is megszervezik a versenyt.
A szervezőknek sikerült bővíteniük a kutyaszánhúzó-verseny programját, így ízelítőként január 18-án, pénteken a gyergyószentmiklósi futballpályán néhány csapat részvételével bemutatót tartanak 14 és 16 óra között. Itt a gyergyóiaknak lehetőségük lesz megismerni a szamojéd, husky, malamut kutyafajtákat, valamint a gyerekek belekóstolhatnak a kutyaszánhajtásba, a szánokkal a futballpálya körül egy kört tehetnek meg.
A mezőny folyamatosan bővül, a szervezők az előző évek tapasztalatai alapján 16–20 csapat részvételére számítanak. Leginkább a megyéből érkeznek csapatok, de jönnek Aradról, Bukarestből, Kovászna megyéből és Piatra Neamþ-ról is. Kettes, négyes, hatos, nyolcas és tizenkettes fogatok szerint indulnak a versenyzők külön kategóriákban. A pályát a tavalyihoz hasonlóan alakítják ki, a Gyilkos-tón, illetve a körülötte levő területen.
A verseny január 19-én, szombaton reggel tíz órától rajtol, másnap pedig, a második fordulót követően, 15 órától kerül sor az eredményhirdetésre. Az érdeklődőket autóbusszal szállítják a helyszínre, ami mindkét napon reggel 9-kor indul Gyergyószentmiklósról, a művelődési ház elől. A látványos vetélkedő mellett a Gyilkos-tó jegén korcsolyázási lehetőség is lesz, e mellett forralt bor, zsíros kenyér, zene várja az érdeklődőket. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Csata Beáta