2019. december 7., szombat - Ambrus
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Krónikus gázprobléma
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Krónikus gázprobléma Nyomtatás E-mail
2009. június 04. csütörtök 16:23
Meleg víz nélkül maradhatnak jövő keddtől a gyergyószentmiklósi Bucsin és Virág negyed lakói. A közüzem tartozása a gázszolgáltatóval szemben ismét felhalmozódott, így elzárják a gázcsapokat.

– Akár egy kísértet, tér vissza időről időre a gázprobléma Gyergyószentmiklóson – fogalmazott Szőcs Tivadar, a helyi közüzem igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette, június kilencedikén ismét gáz nélkül maradnak a kazánházak. Mint kifejtette, a vállalat a szolgáltató Hargita Gáz Rt.-nek több mint másfél millió lejjel tartozik, és ez tovább növekszik a még ki nem számlázott májusi fogyasztás értékével. A törlesztés a lakossági tartozások miatt késik, amelyek a maguk során szintén meghaladták a másfél millió lejt. Jelenleg 700 személy tartozik több mint 500 lejes összeggel, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a fogyasztók 22 százalékának van egynél több ki nem fizetett számlája.

Hogy fizetésre bírják az adósokat, több módszerhez folyamodtak, voltak lakások, ahol megvonták a vízszolgáltatást, más személyek ellen pedig pert indítottak. Negyven eljárás esetében már megszületett a végzés, ily módon 110 ezer lejt tudtak behajtani, azonban még további nyolcvan per van folyamatban, és ezek hosszú ideig elhúzódhatnak. Szőcs szerint a tartozók nagy részénél nem szociális problémák miatt halmozódott fel az adósság.
– Ha szenvedélyekre van pénz, akkor vízre is kellene legyen – véli az igazgató, példaként felhozva, hogy egy csomag cigaretta árából öt köbméternyi vizet lehet kifizetni.

A lakosság több mint hetven százaléka napirenden, tisztességesen fizet, azonban a tartozók miatt nekik is szenvedniük kell, hiszen jövő keddtől sem a Bucsin, sem a Virág negyed tömbházaiban nem lesz meleg víz, ha nem sikerül fizetnie a közüzemnek. A Hargita Gáz Rt. vezetősége az érintettek megértését kéri, hangsúlyozva: a gázszolgáltatás szüneteltetése meghatározatlan időre szól. A gázcsapokat akkor nyitják meg újból, ha a közüzem törleszti adósságát, vagy sikerül valamilyen megállapodást kötniük a feleknek. Megállapodás már volt több is, azonban a közüzem gondjai újból és újból visszatérnek, olyan, akár egy krónikus betegség, ecsetelte Szőcs.

Forrás: Honline.ro