2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Közösségi Kert program, idén kibővítve!
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Közösségi Kert program, idén kibővítve! Nyomtatás E-mail
2014. március 26. szerda 14:23

 

Földterülettel rendelkezik, ami parlagon maradna? Ajánlja fel Közösségi Kert program keretén belül, hozzon termést a föld!

Szívesen művelne kiskertet, de nincs termőföldje? Igényeljen parcellát a Közösségi Kert programban!

Közösségi Kert program keretén belül idéntől mindazon termőföld tulajdonosok, akik valamilyen okból nem tudják, vagy nem szeretnék földterületeiket megművelni, felajánlhatják olyanok részére, akik szívesen vennének gondozásba egy veteményest. A föld így nem marad parlagon, hanem termést hoz mind a kert-tulajdonos, mind pedig a kert-gondozó számára.

Újdonságokkal jelentkezik idén a Közösségi kert program. Részletekért olvasson bővebben a meghirdetett akcióról!

konyhakert.fejlec2.jpg

Kibővül a KÖZÖSSÉGI KERT-program 2014-ben

 

Két éve, hogy a lakosok nagy örömét szolgálja az a húsz árnyi belterület, amelyet zöldségeskert kialakítása céljából bocsátott az igénylők rendelkezésére Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre nő az igénylők száma, ezért a közösségi kert programot idén kibővítve hirdetjük meg.

A program alapját a 2012 óta az a közösségépítő céllal, zöldségeskert kialakításra felajánlott közel húsz áras terület képezi, amely a Makkos utca 19. szám alatt található. A termelők egy évre kapják mindig gondozásba a parcellákat, igényüket évente meg kell újítaniuk. Ezt megtehetik az önkormányzat ügyfélszolgálatán, vagy a város honlapján elérhető (ügyfélkapu menüpont, űrlapok, magánszemélyek kategória)  űrlap kitöltésével. A kitöltött igénylési lapokat április 4-ig várjuk a polgármesteri hivatal székhelyének ügyfélszolgálatánál, a 4-es asztalnál, vagy pedig a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. elektronikus postacímen.

Fontos megjegyezni, hogy a parcellák kiosztásánál elsőbbséget élveznek azok, akik a korábbi években is konyhakert-gondozók voltak.

 

Az akció emellett újdonsággal is jelentkezik az idei évben.

A zöldséges, virágos, csendes, gondos ápolást megháláló kiskert ötlete igencsak pozitív fogadtatásban részesült – első pillanattól kezdve nagy népszerűségnek örvend, újabb terület biztosítására önkormányzati szinten azonban nem nyílik lehetőség. Az elmúlt évben 28 család gondozta saját parcelláját. Várólistán azonban még jó néhányan bizakodva sorakoztak annak reményében, hogy nekik is részük lehet majd egy parcellában.

Pontosan ennek ismeretében bővítjük ki idén a közösségi akciót: tudomásunk van róla, hogy sokan művelnének kiskertet, másik felől viszont az is nyilvánvaló, hogy  Gyergyószentmiklóson sok olyan művelésre alkalmas terület, kert, parcella van, amelyeket tulajdonosuk nem tud megművelni időhiány, egészségügyi állapot, vagy egyéb probléma miatt.

Az önkormányzat lehetőséget lát ebben: ezúton hívjuk fel mindazon termőföld tulajdonosok figyelmét, akik nem szeretnék, hogy földjük parlagon maradjon, hogy felajánlhatják azt művelésre, az önkormányzat pedig vállalja a kapcsolatteremtést mindazokkal, akik szívesen gondoznának konyhakertet.

Az önkormányzat tulajdonképpen közvetítő szerepet vállal a kert-tulajdonosok és a kert-gondozók között, hogy a kiskert mindkét oldalon gyümölcsöző lehessen.

 

Azok, akik a megműveletlen termőföldjüket ajánlanák fel olyan személyek számára, akik szívesen művelnének kiskertet, ugyancsak az önkormányzat ügyfélszolgálatán jelezhetik egy űrlap kitöltésével április 18-ig. Megtehető ez telefonon is, vagy a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e-mail címen.

Hasonlóképpen 18-ig várjuk az írásos igényléseket azok részéről is, akik ugyan az önkormányzati konyhakert programban nem jutottak parcellához, viszont szívesen gondoznának néhány ágyásnyi veteményt, virágot saját és a kiskertet-felajánló személy javára.

Legfontosabb, hogy a termőföldek ne parlagon maradjanak, hanem ténylegesen gyümölcsözőek lehessenek, nem titkolt célunk azonban ezáltal gyümölcsöző kapcsolatok kialakulását is ösztönözni, hiszen a pozitív közösségi szellemet nagyban elősegítheti, ha gyümölcsöző, egymást segítő kapcsolatok alakulnak ki és fonódnak szorosabbra.

 

Hogy megkönnyítsük a kert-felajánlási űrlapok kitöltését az idősek számára is, a felajánlási szelvény kiollózható a Gyergyói Kisújság és a Gyergyói Hírlap hasábjairól is, illetve megtalálható partner üzleteinkben. A kitöltött szelvény ugyancsak az alábbi listában szereplő partner üzletekben kihelyezett postaládákba dobható be, amennyiben nincsen útjuk a hivatal székhelye felé:

Gyergyói Bolt

CSemege Bolt (Mogyorós utca, felszeg)

Smiley Discount ABC (volt Tinka bolt, felszeg)

CBA (Szájván)

Csengettyű ABC (alszegi csengettyű mellett)

 illetve a zöldségpiac bejáratánál szombatonként