2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Kormányrendelet miatt csúszik Gyilkostó vízcsatornázása
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kormányrendelet miatt csúszik Gyilkostó vízcsatornázása Nyomtatás E-mail
2012. október 25. csütörtök 13:43
A Vidékfejlesztési és Zöldövezeti Programok Igazgatósága hivatalos levelet juttatott el Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzatához és Polgármesteri Hivatalához, a Gyilkostó ökologizálása és az Infrastruktúra fejlesztése a turizmus érdekében – I szakasz: a) vízhálózat, b) csatornahálózat projekttel kapcsolatosan.

Az október 9-én kelt, 174687/LP iktatószámmal ellátott hivatalos levélben a kormány arról értesíti az önkormányzatot, hogy a 13/2012-es Kormányrendelet 2-es alpontjának értelmében az állami költségvetés az idei évre 2708,7 millió lejjel csökkent a jövedelmek szintjén, 1303,9 millió lejjel a költségek szintjén, tehát a hiány 1404,8 millió lejjel növekedett, országos szinten.
Az állami költségvetés jelentõs csökkenése természetesen a Környezetvédelmi és Erdõgazdálkodási Minisztérium költségvetését is negatívan befolyásolja. Ez pedig azt eredményezi, hogy a 904/2007-es Kormányhatározat értelmében a 2012-es évre minden költség visszavonódik a Gyilkostó ökologizálása és az infrastruktúra fejlesztése a turizmus érdekében – I szakasz: a) vízhálózat, b) csatornahálózat projekt esetében.
Mezei János polgármester fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ez a költségvetés-átcsoportosítás az egész országot érinti. A Gyergyószentmiklóson folyamatban lévõ fejlesztések közül ez a rendelet egyrészt Gyilkostó vízhálózatának kiépítését, másrészt a szociális tömbház építését is ellehetetleníti erre az esztendõre.
A Gyilkostó projekt esetében az önkormányzat szerencsés helyzetben van, hiszen napirenden van minden kifizetés, nem volt elvégeztetve olyan munka, amit ezután kellene kifizetni. Nem úgy a szociális tömbház esetében, ahol az állam fizetésképtelensége miatt a kivitelezõcég most nagyon hátrányos helyzetbe került.
A Román Kormány által kiküldött értesítés kitér arra, hogy a hátramaradt munkálatokat a 2013-as évben folytatni tudjuk.
Fontos hangsúlyoznunk, hogy a rendelkezés szerencsére nem érinti a városi vízcsatornázást, ezen a tételen megmaradtak az odaítélt pénzösszegek.

A polgármesteri hivatal sajtóosztálya