2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Konferencia a turizmus fejlesztésének lehetôségeirôl
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Konferencia a turizmus fejlesztésének lehetôségeirôl Nyomtatás E-mail
2012. október 25. csütörtök 13:40
Nemzetközi Turizmuskonferencia zajlott október 10-én, a Babeº– Bolyai Tudományegyetem Földrajz Kara Gyergyószentmiklósi Kihelyezett tagozatának szervezésében. Zsúfolásig telt a Csíky Dénes amfiteátrum szemináriumi terme.

A jelenlevõk: a turisztikai referensek, a Babeº–Bolyai Tudományegyetem hallgatói, kutatók és oktatók két szekcióban hallhattak elõadásokat – helyi turisztikai fejlesztés, illetve a regionális, valamint országos területfejlesztés témakörökben. A konferencia nemzetközi, így angol nyelven adtak elõ a meghívottak, hogy szót értsenek a magyar, román, bulgár és egyéb nemzetiségû résztvevõk.
Az ötödjére megszervezett konferencia célkitûzését ekként fogalmazták meg a szervezõk: a konferencia célja elemezni a turizmus fejlõdésének és fejlesztésének a térbeli (társadalmi-kulturális, gazdasági, politikai és környezeti) hatásait, a turizmus és a területpolitika összefüggéseit, eddigi és jövõbeli tendenciákat, az állami és magánszféra együttmûködésének módozatait, a fenntarthatósági elvek gyakorlatba ültetésének lehetõségeit. A konferencia alkalmat ad a különbözõ szakterületek eredményeinek bemutatására, a multidiszciplináris szemlélet népszerûsítésére. Anyagáról tanulmánykötet adtak ki, amely a Kolozsvári Egyetemi Kiadó gondozásában jelent meg.
A konferencia plenáris ülésén felszólaltak dr. Dombay István egyetemi docens, Mezei János Gyergyószentmiklós polgármestere, valamint Mariana Assenova kutató és dr. Dávid Lóránt fõiskolai tanár. Az elsõ szekció vezetõje Dávid Lóránt volt, a második Horváth Alpár elnökletével zajlott. Díszvacsorával ért véget a Nemzetközi Turizmuskonferencia.

Borsos Júlia