2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Költők, írók, kiadók találkozói
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Költők, írók, kiadók találkozói Nyomtatás E-mail
2013. február 19. kedd 12:30
Az idei magyar kultúra napját egyhetes rendezvénysorozattal köszöntötték megyénkben. Főszerepet az író-olvasó találkozók kaptak. Kedden Gyergyócsomafalván és Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton Múzeumban találkozhattak. Albert Ildikó: Örökzöld Tabuk, Ambrus Tünde: Székely falu-tízesek és Balázs Lajos: Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából című munkáit ismerhették meg.

A 20. évét ünneplő csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó és Könyvkereskedés több gyergyói helyszínen is tartott találkozókat. Gyergyóalfaluba lapunk is elkísérte Kozma Mária írót, szerkesztőt, Ferencz Imre és Kristó Tibor költőket, illetve Tőzsér Józsefet, a könyvkiadó igazgatóját.
A kellemes beszélgetést nem zavarta, hogy a máskor oly szépszámú közönség helyett a vendégekkel együtt mindössze 13-an voltunk a Közösségi Házban tartott rendezvényen.
Kozma Mária kiadóvezető előbb a két költőt, mint egykori újságírókat faggatta a 30–40 év előtti újságírás gyötrelmeiről, szépségeiről, majd a ’89-es változást követő években végzett munkásságukról. Nem véletlen, hiszen mind Ferencz Imre, mind Kristó Tibor a szakma megszállottai voltak, akik elsősorban terepmunkájukkal alapozták meg mindazt, amit az íróasztal mellett írásaikban hasznosítottak. Ügyszeretetüknek köszönhetően pedig a Hargita Népe szerkesztősége két olyan kiadvány megjelentetésével büszkélkedhet, mint a Ferencz Imre szerkesztette Fogságom naplója, illetve a Kristó Tibor által szerkesztett Kuláksors. Pótolhatatlan vallomások gyűjteménye a két könyv, melyek dokumentumértéke vitathatatlan, hiszen a ránk annyi bajt hozó, két, igen fontos időszakról: a hadifogságról, illetve a kommunizmus egyik megbocsáthatatlan főbűnéről, a parasztgazdaságot és a gazdálkodó embereket lelkileg is tönkretevő kulák időkről nyújt megrázó képeket.
Ezután Ferencz Imre és Kristó Tibor Kozma Máriának tett fel kérdéseket, mielőtt az írónő a 2011-ben megjelent Régiségek Gyergyóból című kötetéből olvasott volna fel. Érdekes megállapításai közül a csíki és a gyergyói humor közötti különbségről is szólt, dicsérve a derűs, könnyed és szellemes gyergyóit, megjegyezve ugyanakkor, hogy elgondolkoztatónak tartja azt, hogy a gyergyói múlt nem tartalmaz vidám történeteket, ellentétben a Régiségek Csíkban című kötetben is fellelhetőkkel. A találkozó végén Tőzsér József, a kiadó igazgatója, Alfalu díszpolgára a 20 éves Pallas-Akadémia Könyvkiadó néhány fontosabb megvalósításáról szólt. Köztük az 563 eddig kiadott könyvről, majd könyvajándékot nyújtott át a községnek.
A találkozón Gáll Szabolcs polgármester fogadta és köszöntötte a vendégeket, vette át a könyvajándékokat. Ferencz Imre a nagysikerű Madárkirakat című, gyermekeknek szánt, de a felnőttek által is haszonnal forgatható verseskönyvét, illetve a Pakli című, 2012-ben megjelent könyvét ajánlotta az érdeklődőknek. Kristó Tibor a Pallas- Akadémia Kiadónál szintén 2012-ben megjelent Kárász Karcsi a csalihal című, gyermekeknek szánt verseskönyvét, valamint a Cézár Pitvarában című kötet verseit, Kozma Mária a Régiségek Gyergyóból című munkáját dedikálta.

Bajna György