2019. november 19., kedd - Erzsébet
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Kétszerannyi vizet kezelnek, mint amennyit eladnak
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kétszerannyi vizet kezelnek, mint amennyit eladnak Nyomtatás E-mail
2011. március 10. csütörtök 10:20
A tavaly hozzávetőleg 280 000 lej volt a veszteség a vízszolgáltatáson Gyergyószentmiklóson. Több mint kétszer annyi vizet tisztítottak, mint amennyit eladtak – és ez így van évek óta. S ha nem kerül sor a hálózat felújítására, a veszteség egyre nagyobb lesz, mert az „idő vasfoga” a régi azbocementes vezetékeket rostává lyukasztja. A veszteséget viszont nem csupán a lyukas vezeték generálja: olcsó a víz, nincs minden lakásban vízóra, vannak csapok, amelyeket éjjel-nappal nyitva tartanak, a korszerűtlen derítőállomás működése miatt bírságot kell fizetnie a közüzemnek…

Az összes vízszolgáltatásra vonatkozó adatot múlt keddtől számítva öt napon belül kérte Mezei János polgármester a közüzemtől azért, hogy a számok tükrében valamit változtassanak, de oly módon, hogy a közüzem se lássa kárát.

– Hogy a veszteség csökkenjen, elsősorban a hálózat teljes felújítása lenne célszerű, de ideiglenes megoldás lenne akár a jelenlegi 1,32 lejes köbméterenkénti ár növelése is – fogalmazott Lukács László közüzemigazgató. Elmondta, az elképzelések szerint a megnövelt vízár sem haladná meg a két lejt köbméterenként, hozzátette azt is, hogy így is olcsóbb lenne, mint más városokban. A víz árának növelésére először az országos árhivatal kell rábólintson, majd utána a helyi tanácstestület.

A veszteségekről elmondta, a 2010-es évben összesen 2 882 540 köbméter vizet kezeltek, ezzel szemben 1 145 530 köbmétert adtak el. A vízhálózat 70–80 százaléka elavult, és amíg nem tör a felszínre a víz, nem is tudják, hol van meghibásodás. Rengeteg elfolyhat a föld alatt, főként a kavicsos talajban. Amennyiben javítani kell, csőcserére van szükség, az idomok nagyon drágák, továbbá nehéz összeilleszteni a különböző anyagokból készült vezetékeket.

Amint elmondta, télen kevés csőcsere észlelhető, februárban egyetlen tűzcsapnál volt meghibásodás, illetve tömbházak alagsorában, de nyáron akár naponta többször is jelentenek csőtörést.

A vízórák hiánya is „pótol” a veszteséghez. 2897 gyergyószentmiklósi magánlakásból csupán 1722 lakásban van vízóra. Az állattartással, az autómosással, a kertek öntözésével valójában több a fogyasztás.

A tömbházak esetében a 4050 lakrészből 330-ban nincs hidegvízfogyasztást mérő műszer, és 50 lakásban nincs melegvíz-óra.

Amint kérdésünkre elmondta, a téglagyárnál két csapon folyik folyamatosan a víz, amiért nem fizetnek. „Vasmancit” is költöztettek, hogy elzárhassák a csapot, de mindhiába.

Aztán a veszteségekhez hozzáadódik az is, hogy esetenként havonta 18 000 lejes a bírság, amelyet a vízügyi igazgatóság ró ki a derítőállomás gyenge hatásfoka miatt. Amíg nem újítják fel a derítőállomást, addig bírságolhatják havonta a közüzemet.

Kedves-Tamás Gyopár