2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Késő ősszel is élet van a közösségi kertben
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Késő ősszel is élet van a közösségi kertben Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 09:53
Nagyon sok örömet szerzett sokaknak, egész nyár folyamán a néhány négyzetméteres zöldségese. Termés napján a közösségi kert összes bérlőjét megtisztelő figyelmességet, egy ásót adott át Mezei János polgármester a képviseletüket vállaló Pethő Melániának.

A kert nem csak azért volt hasznos, mert zöldséget termeltek benne, hanem azért is, mert barátságok köttettek ott, közelebb került egymáshoz egy kis csoport, tagjai pedig a tömbházi kalitkaéletből kiszakadhattak, hasznos és senki által rájuk nem kényszerített munkának követhették naponta az eredményét. Hagyma, retek, saláta, borsó, paszuly, murok, petrezselyem, uborka, krumpli, káposzta zöldje gyönyörködtette a szemet, de olyan bérlő is akadt, aki jostát ültetett, vitamindús gyümölcsöt termőt, ami jövőre és azután majd meg fogja hálálni új helyét.
Az ősz a kertbe is beköszöntött, de a tevékenység nem állt meg. Ha mást, a köveket, kavicsot szedik ki a földből. Szép kis halom jelzi: van, amit.
Azt társaitól tudom, hogy a legszebb, a legtöbb gonddal és tudással ápolt ágyások a Varga Lőrinc keze munkáját dicsérték. Most, október végén is a kertben találtuk a „mintagazdát.” Trágyát vásárolt, ágyásai egy részébe be is forgatta, másokat csak beterített. Az ágyásai egy részében már szépen zöldell a retek, gyönyörű salátafejekből „fizette” e népszerűsítést is. Tél alá vetésnek nevezte, ami még hátravolt aznapra: murok és petrezselyem ültetése. A jövő tavaszra szánt dughagyma már a földben pihent, ígéretes volt a július végén elültetett földieper is.
Kiskertjében már nem maradt tennivaló a számára. Kopoghat a tél az ablakon. Varga Lőrinc „gazduram” már a havat várja.

Bajna György