2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Kegyetlen jellemkomédiával indítja az évadot a Figura
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kegyetlen jellemkomédiával indítja az évadot a Figura Nyomtatás E-mail
2013. január 18. péntek 11:15
A Mandragóra Niccolo Machiavelli által öt évszázaddal ezelőtt íródott jellemkomédia, amit Háy János kortárs beszédstílussal fűszerezett, így téve aktuálissá a vadnyugat idillikus közegébe játszódó történetet. A Figura Stúdió Színház, Kövesdy István rendezésében, január 19-én viszi színpadra a darabot.

Machiavelli száműzetésben, öregkora küszöbén kezdte írni a Mandragóra című színművét, amit sokan az első modern európai jellemkomédiának tekintenek. „Sokat játszott, nagyon szellemes, pajzán, bátor vígjáték volt már a maga korában. Machiavelli cinikusan, bátran tartott tükröt a kora erkölcsét bírálva” – fejtette ki Kövesdy István rendező a január 8-án, kedden tartott sajtótájékoztatón.
Hozzáfűzte: Háy egyik legszabadabb szájú magyar drámaíróként ismert, ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, egy kegyetlen komédiában elsősorban az erkölcs problémáit feszegeti, de szót ejt a házasságról, a családi kapcsolatokról, barátságról, életről, halálról. Leleményességének köszönhetően a reneszánsz vígjáték megtartotta történetét, szereplőit, viszont az egész darabot egy „utolsó naiv korba” helyezi át, ez nem más, mint a vadnyugat, ahol utoljára léteznek még teljesen tiszta emberek.
Mindezt pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal fűszerezi – jegyezte meg a darab rendezője. „Egy Istentől elhagyott kisváros a helyszín, ahol a megszokott reggeli (déli, délutáni és esti) pisztolydurrogástól, néhány alkalmi lincseléstől eltekintve alig történik valami érdemleges. Ebbe a porfészekbe – melyet a sors kiszámíthatatlan kegyelme szülővárosául rendelt – tér vissza Callimaco, aki bohó ifjúévei során egy élettől pezsgő, távoli nagyvilág mondén fővárosaiban, szépasszonyok szoknyái közt kereste az egyetlen, makulátlan és igaz Szerelmet. Vonzalmának tárgya ezúttal Lukrécia, a Vadnyugat talán egyetlen ártatlan és tiszta asszonya. Callimaco vágyakozásából, az elérhetetlen utáni sóvárgásából bontakozik ki a cselvígjáték története, s halad szövevényes intrikák, megvesztegetések, hazugságok, átverések során át a kétes értékû végkifejletig, hogy végül egy csipetnyi mandragórafőzet tegyen pontot e furcsa komédia végére” – fogalmaznak a Figura Stúdió Színház közleményében.
A nyelvi sziporkákkal teli darabot próbálták a színpad nyelvére fordítani Damokos Csaba díszlet- és jelmeztervezővel, Apostolache Kiss Zénó zeneszerzővel, illetve a Figura színészeivel és vendég színművészek közreműködésével – magyarázta Kövesdy István. Elmondta: „Bízom benne, hogy a gyergyói közönség jól szórakozik majd, annak ellenére, hogy nem egy prűd komédiáról van szó, kényes, ma is érvényes problémákat feszeget”. Amint Czegő Csongor színházigazgatótól megtudtuk, a január 19-én, szombaton 19 órától a művelődési ház nagytermében játszódó darab korhatár nélkül megtekinthető. Ekkor érvényes lesz a Ferenczy István-felnőttbérlet és a Páll Vilmos-pedagógusbérlet is. Salamon Ernő-diákbérlettel január 21-én, hétfőn 16 órától tekinthetik meg a fiatalabbak. A Mandragóra című komédia bemutatóját a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Csata Beáta