2019. december 6., péntek - Miklós
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow INDUL A LEGELTETÉSI SZEZON
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
INDUL A LEGELTETÉSI SZEZON Nyomtatás E-mail
2014. április 16. szerda 11:15
Szent György napját, április 24-ét a néphagyomány a legelőre hajtás, a legeltetési idény kezdetének ünnepeként tartja számon. Ennek közeledtével hívjuk fel az érintettek figyelmét arra, hogy a cárina határát tartsák tiszteletben – tudvalevő, hogy az érvényben lévő legeltetési szabályzat értelmében a cárina területénmind a legeltetés, mind pedig az esztenák létesítése tilos. 

A cárina határai már ismeretesek mind a pásztorok, mind a tulajdonosok számára: 4-es km, Magasbükk, Háromkút, belső Visszafolyó, Fehérkő patak, Arangyas, Szárazvápa, IAS, Páll Ferenc kútja, Cseke patak.

Egyetlen kivétel ez alól, ha valakinek nagy kiterjedésű legelő van birtokában a cárina határain belül, vagy pedig bérleti szerződést tud felmutatni ilyenről, és a szükséges kiegészítő dokumentációt be tudja mutatni: ez esetben a cárina határain belül engedély váltható ki a legeltetésre, minden más esetben kihágásnak minősül az engedély nélküli legeltetés és büntetést von maga után. Fontos tudni emellett azt is, hogy idegen állat kizárólag a nyári, havasi legelőre hajtható ki.

Az engedély nélküli legeltetés állatonként 100 lejjel büntethető, csordánként/nyájanként a pásztorra kiróható bírság ezen felül 1500 lej. Sőt, a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet (34/2013) értelmében további 3000-6000 lej büntetés róható ki.

Ezzel egyidőben felhívjuk az érintettek figyelmét arra is, hogy a legeltetési engedély kibocsátásának határideje április 30. Ennek feltételei: az állatok listája és egészségügyi papírja, a gondozók és pásztor egészségügyi papírja, a pásztorkutyák oltásának és féregtelenításánek igazolása, 35 lej kifizetését igazoló dokumentum a pénzügy pénztárától (az engedély kibocsátásának díja), valamint 1500 lej garanciapénz letétele. Ezt követően az igénylő nyilatkozat aláírásával vállalja, hogy az érvényben lévő legeltetési szabályzatot betartja. Mindez tehát április 30-i határidővel tehető meg a hivatal ügyfélszolgálatán, vagy személyesen a legelőfelügyelettel megbízott Mezei Imrénél. Eddig 12 kérelem érkezett esztenai tevékenységre, a dokumentációt viszont ezek esetében is ki kell egészíteniük az igénylőknek.