2018. október 15., hétfő - Teréz
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Ifjúsági otthon Gyergyóban is Böjte Csaba gyermekeinek
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Ifjúsági otthon Gyergyóban is Böjte Csaba gyermekeinek Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 19. péntek 07:19
Befejezés előtt állnak a gyergyószentmiklósi Gyilkostó sugárúton lévő régi szülészet átalakítási munkálatai – az épület új rendeltetése egy szociális központ lesz. A Szent Anna Ifjúsági Otthonba azok a gyerekek költöznek, akik a környéken lévő otthonaiból kerülnek ki és a városban kívánják folytatni középiskolai tanulmányaikat. Bár egy évvel korábban még abban reménykedtek, hogy ősztől működőképessé válik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi ifjúsági központja, az épület átalakítási munkálatainak befejezése egy évet tolódott. A valamikor szülészetnek helyet adó épületet a Böjte Csaba atya által vezetett alapítvány vásárolta meg, és az egykor patinás, ám időközben nagyon leromlott állapotba került ingatlannak visszaállíttatta eredeti arculatát.

„A ház kész van, most szeretnénk szépen felszerelni a konyhát, az ebédlőt, a hálókat. Még nagyon sok munka vár reánk, de reméljük, Jézus urunk nagymamájának tiszteletére szentelt otthonunk szép, meleg gyermek-barát lakás lesz már szeptemberre” – közli az alapítvány internetes oldalán Csaba testvér, aki portálunknak adott egyik korábbi nyilatkozatában kifejtette, az intézményre nagy szükség van, hisz a Gyergyó-medencei falvak otthonai több száz gyereknek nyújtanak menedéket, az ott tanuló kicsik közül pedig sokan a továbbtanuláson gondolkodnak. A legtöbb esetben viszont a falvakban nincs erre lehetőség, ezért a gyergyószentmiklósi középiskolákban folytatják tanulmányaikat.

A Szent Anna tiszteletére szentelt ifjúsági otthon rendeltetése tehát a középiskolás gyerekek lakása lesz, a ház vezetését Kolumbán Orsolya szakképzett pedagógus látja majd el.

Az alapítvány Gyergyó-medencei gyermekvédelmi munkáinak koordonátora, Csergő Hajnal megkeresésünkre elmondta, az új otthonba egyelőre húsz fiatal költözik, ám jövőben – az épület hátsó részének rendbetételével – további lakhatási felületeket alakítanak ki. A most elkészített rész bebútorozásához, a konyha felszereléséhez, illetve a felújítás folytatásához támogatók segítségében reménykednek.

A szociális központ átadásával ismét egy olyan lehetőség nyílik meg a szegényebb sorsú gyerekek számára, amely a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és Böjte Csaba munkája nélkül talán elképzelhetetlen lenne. Továbbra is iskolába járhatnak, szakmát tanulhatnak, és egy meleg otthon várja majd őket, az iskola végeztével pedig megbecsült felnőttekké válhatnak.

Pethő Melánia