2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Hangverseny a Súgó-barlangban
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Hangverseny a Súgó-barlangban Nyomtatás E-mail
2012. december 10. hétfő 10:40
Zene volt a lélekben, a levegőben, a tekintetekben és az ujjakban. Hat fiatal zenész kamarazene-hangversenyt tartott a Súgó-barlangban, november 10-én. A Gyilkostó Adventure Egyesülettel közösen szervezett programra 50 személyt vártak, azonban 100-nál többen vettek részt e rendhagyó eseményen.

A zenekar: Czikó Zsuzsánna (hegedű) Gábor Előd (hegedű), Szőcs Attila (brácsa), Lázár Zsombor (gordonka), Szőgyör Árpád (nagybőgő), és Benedek Tibor Magor (orgona, csembaló) A. Vivaldi g-moll Concertóját (Rv 157), J. G. Pisendel a c-moll szonátáját, P. Locatelli c-moll Concerto Grossóját és a kortárs Fazakas Aaron SZTALAKTIT – A néma tanú című szerzeményét (Stalagtite – The Silent Witness) játszotta.
Elállt a hallgatóság lélegzete, amikor a mécsesekkel megvilágított barlangban felcsendült a kortárs zeneszerző, Fazakas Aaron alkotása. A mű ritmikája feszes, egyenletes lüktetésű, így leginkább a filmzenére hasonlít. Ebben a ritmikában felfedezhető a természeti népektől származó nyers őserő. Programzene, tehát van külső indíttatása. Szerzője szavakkal megfogalmazott tartalmat is kínál. Ez esetben nem csak az a programja a szerzeménynek, hogy a vándor az eső elől bemegy egy barlangba, – ahol a cseppkövek láttán úgy érzi, mintha egy templomba lépett volna, majd később, a sötétség és félelem hatására kirohan onnan – hanem átvitt értelemben az ember paradicsomból való kiűzetését is szimbolizálja. A hegedűk pizzicatói és a szóló a vízcseppek koppanását utánozzák, az éles hangok pedig a kristályok csillogását. A cselló és bőgő vontatott mély dallama a misztérium szimbóluma – fejtette ki Benedek Tibor Magor, a rendezvény egyik szervezője.
Egy hónapos kutatómunkával állt össze a repertoár, mivel egy muzsikus baráti társasághoz kellett darabokat választani s nem fordítva. A legtöbb barokk kamara-zeneszerzeményt ugyanis triószonáta hangszer-összeállításra írták: két dallamját szó hangszerre és basso continuo-ra, a brácsa csak a későbbi korokban jelent meg. A basso continuo-t, vagyis folyamatos basszust egy basszushangszer és egy akkordikus hangszer szólaltatja meg. A barokk kamarazenében nincs karmester. Az ilyen formációban általában az együttes vezetője az, aki a harmóniai kíséretet adja, vagyis a csemballista. Régen leggyakrabban maga a szerző játszotta a continuo-t, és e mellett vezette az együttest – tudtuk meg. Először játszott kamarazenekar a Súgó-barlangban. A zenészek csengőbb akusztikára számítottak. A barlang fala a kiszögelések, cseppkövek miatt nem úgy verte vissza a hangokat, mint ahogyan azt elképzelték. Arra számítottak, hogy a kőcsarnok annyira zeng majd, hogy meg sem szólaltathatják a hangszereket teljes hangerővel. A próba folyamán áttetsző hangzást igyekeztek elérni, hogy elkerüljék az esetleges hangzavart, ennek érdekében rövid vonóval és kevés ideig tartott akkordokkal képzelték el a hangzásvilágot. A zenészek bevallása szerint a vártnál kisebb teremzengést tapasztaltak, továbbá a hideg és nedvesség miatt elhangolódtak a vonósok, és néha még az is megtörtént, hogy a cseppkövekről víz hullott a csembaló billentyűzetére. Mindezek ellenére nekik is élmény volt a koncert – összegzett Benedek Tibor Magor.
Ahogy a zene képes a katarzis élményét, a megtisztulást nyújtani, úgy a természet is adott esetben megoldhatja lelki bajainkat, vagy legalábbis egy kis időre feledtetni tudja azokat. Szándékukban áll, hogy ebben a felállásban a következő koncertjük is kint a természetben lesz – tudtuk meg.
A Súgó-barlangot kutató és feltérképező, 2005-ben elhunyt barlangász és geológus nevével fémjelzett Dénes István-emléktúrával kötötték egybe a hangversenyt. Amint dr. Bíró László elmondta: ezzel a rendezvénnyel kívánt a Gyilkostó Adventure Egyesület köszönetet mondani támogatóiknak, és minden természet- és kultúrakedvelő személynek, aki szívén viseli a Súgó-barlang sorsát. A közel egyórás hangversenyt követően bográcsgulyással kínálták a természetkedvelő hallgatóságot.

Borsos Júlia